Sorstragédiával indul az új évad a Jókaiban

Már javában készülnek a 2018/2019-es évadra a Jókai Színházban. Elkezdődtek a Pillantás a Hídról című tragédia próbái, melyet Csiszár Imre Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész állít színpadra. Az új évad nyitányának bemutatója október 26-án lesz.

 

 

A bevándorlás kérdésköréről, a család széteséséről, az emberi kapcsolatok fentarthatóságáról és a tiltott szerelemről szól a Pillantás a Hídról című tragédia. Arthur Miller, a múlt század egyik legjelentősebb drámaírójának klasszikus művével indul ősszel az új évad a Békéscsabai Jókai Színházban.

A történet egyik főszereplője Eddie, aki egy erős, kitartó, megbízható, és erkölcsös férfi, és aki szerény sorsa ellenére igyekszik tisztes megélhetést biztosítani családjának. A férfi a családját mindennél jobban szereti, mindenekelőtt lányaként nevelt unokahúgát, Christine-t, aki ugyancsak rajong nevelőapjáért. Eddie feleségével és nevelt lányával Catherine-nel Amerikában él, békében és nyugalomban mindaddig, míg a férfi unokatestvérei meg nem érkeznek Olaszországból.

A családi idillt a két olasz rokon érkezése töri meg, akik illegális bevándorlóként érkeznek az Államokba.  A békét a féltékenység és egy nem várt szerelmi szál dúlja fel. A Christine és Rodolpho között alakuló viszony Eddie-t teljesen kifordítja önmagából.

 

Fotó: Ignácz Bence

 

Eddie Carbone alakját a Jászai-díjas Bartus Gyula kelti életre, Beatricét, a feleségét Kovács Edit. Catherine, a nevelt lány szerepét Papp Barbara – aki még egyetemi hallgató – kapta, a két olasz rokont, illegális bevándorlót, migránst Katkó Ferenc (Marco) és Czitor Attila (Rodolpho) játssza. Az ügyvéd, Alfieri figuráját Tege Antal, Louis-ét Szabó Lajos formálja. A kisebb szerepekben a Színitanház hallgatói kapnak lehetőséget. A darab jelmeztervezője a Jászai- és Kossuth-díjas Szakács Györgyi lesz.

Bartus Gyula karaktere kapcsán elmondta, hogy nevelt lánya iránt felébredt érzelmei nagyon fontos momentumát képezik ennek a szerepnek.

– A férfi érzelmileg kötődik valakihez, akihez közben nem kellene, hogy kötődjön. A világ is furcsán néz amiatt rá, hogy egy idősebb apafigura egy 18-19 éves lányhoz vonzódik, aki ráadásul a nevelt lánya. Ezt a szerelmet nem igazán lehet a világnak megmagyarázni árulta el a  Jászai-díjas színművész.

Csiszár Imre a darab kapcsán kiemelte: nagyon aktuálisnak érzi ezt a történetet a 21. században.

– Két dolog az, ami miatt aktuális ma a Pillantás a Hídról. Az egyik az érdektelenebb, a migráció, hiszen erről szól az előadás. Jönnek a bevándorlók és bonyodalmakat okoznak egy család életében. A másik, ami igazán a fő mondanivalója, az egy általános nagy emberi kérdést céloz meg, a család szétesését, és azt, hogy nem merjük kifejezni érzéseinket. Ez egy sorstragédia – fogalmazott a rendező.

 

Csiszár Imre hangsúlyozta, nem a színpadképre és a jelmezekre helyezi a hangsúlyt a rendezés során, inkább a színészi játékra és az érzelmek kifejezésére.

–Tele van érzelemmel ez a darab. Ezeket az érzelmeket úgy kell a színpadról közvetíteni a nézőhöz, hogy amikor kimegy a ruhatárba, akkor ne felejtse el ezeket az érzelmeket, hanem vigye magával a kabátját és az érzelmeket is. A legfontosabb az, hogy megmaradjon a néző fejében és a szívében a mű mondanivalója – hangsúlyozta a rendező.

Catherine-t, Eddie nevelt lányát Papp Barbara alakítja a színpadi műben. A fiatal színésznő arról is beszélt, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a karakter megformálás során.

Inkább kamara térben tudnám elképzelni ezt a művet. Azt gondolom jobban működne ott, de most nagy színpadon kell alkalmaznunk, ezért olyan eszközt is találnunk kell a színészi játékban, ami közvetíti ezeket az érzéseket a nézőtér utolsó soráig is. Mindenképpen lesz egy technikai nehézség, amit meg kell oldanunk, a másik része pedig az érzelmi része, ami a próbák alatt épül majd fel – fejtette ki a fiatal színésznő.

 A komoly drámai művet a színházkedvelő közönség ősszel láthatja először a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,