Hitchcock Pszichoját állítják színpadra Békéscsabán

2019. január 23. 16:45 | Gyemendi Réka

A Békéscsabai Jókai Színház március 1-jén Alfred Hitchcock Pszicho című színpadi thrillerét mutatja be Pozsgai Zsolt átdolgozásában, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, érdemes művész rendezésében. A stúdióelőadás sajtónyilvános olvasópróbáját szerdán tartották a Jókai Szalonban.

 

 

Koltay Gábort Seregi Zoltán kérte fel a darab megrendezésére. A rendező úgy fogalmazott: erre a felkérésre nem lehet nemet mondani. Hozzátette: ismerve a történetet, a filmet nézők már bizonyos elvárásokkal ülnek be a színházba, így nekik az a feladatuk, hogy az elejétől kezdve egy másik világot teremtsenek meg. Kiemelte: semmilyen formában nem szeretnék az eredeti filmet lemásolni.

– Ez egy világszerte ismert, nagyon hatásos film, amelyet egy egészen más közegben, a színházban, stúdiókörülmények között feldolgozni nagyon nagy feladat. De szeretem a kihívásokat, ezért is vállaltam el a rendezést – árulta el. Mint fogalmazott, az előadáson egy színpadkép lesz. A történet a hotel nappalijában, valamint egy zuhanyzóban játszódik majd, továbbá két kiegészítő helyszínen.

– Nagy szerepe lesz a világításnak, valamint a hanghatásoknak, amelyek hitelessé teszik a játékot és előidézik azt a lelkiállapotot, amelyben a szereplők vannak, és amelyben a gyilkosságok történnek – ismertette a rendező.

Kovács Edit a főszereplő édesanyját személyesíti meg a darabban. A színésznő nem először játszik anyaszerepet.

– Ez egy különösen problémás kapcsolat. Nagyon izgalmas lesz kibontani azt, hogy az anya vajon mitől vált ilyenné. A saját életünkben is végiggondolhatnánk az emberi kapcsolatainkat. Ezek a szélsőséges esetek mindig rávilágítanak arra, hogy vigyáznunk kell a másikra. Nem szabad, hogy a saját gondolatainkat és akaratunkat ráerőltessük a másik személyre – fogalmazott a színésznő. Hozzátette: ezekkel a szerepekkel nagyon nehéz megtalálni a közös hangot: azt, ami az ő személyiségében is megvan, és azt, ami mozgatja az anyát cselekedeteiben.

A főszerepben Gulyás Attilát láthatják majd a nézők, aki Norman Bates moteltulajdonost viszi színpadra. Az anyát alakító Kovács Edit mellett Boldog Ágnes színészhallgató Mary-t és Lila Crane-t személyesíti meg. Csurulya Csongor Arbogast nyomozó, Szabó Lajos pedig Sam, Mary vőlegényének szerepében lesz majd látható.

FEL