Schanda Tamás: A magyar tulajdonú cégek védelemre szorulnak

2020. május 26. 12:53 | D. Nagy Bence

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a gazdaságvédelmi akciótervről tartott összefoglalót az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

– Bár az általános gazdasági megtorpanás hazánkban is érződik, a gazdaságvédelmi akcióterv eddig több mint 1 millió embernek nyújtott segítséget – emelte ki összefoglalójában Schanda Tamás. Hozzátette, hogy a bértámogatást eddig közel 126 ezren vették igénybe, a speciális kutatási és fejlesztési támogatást pedig több mint 10 ezren.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a munkahelyteremtő bértámogatás révén a rendelkezésre bocsátott 80 milliárd forintos összeg közel 70 ezer álláskeresőnek nyújtott támogatást. Egy új, 50 milliárd forintos pályázati támogatás a vállalkozások hatékonyságának növelését, a munkaerő megtartását és a munkahelyteremtést célozza.

– A magyar tulajdonú cégek védelemre szorulnak, hiszen kiemelt partnerei az ország gazdaságának – emelte ki Schanda Tamás. Mint mondta, az, hogy a magyar cégekben külföldiek ne szerezzenek tulajdont, nemcsak gazdasági, hanem szuverenitási kérdés is. Ennek kapcsán egy kormányrendelet szerint külföldi cég 2020 végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhet tulajdont egy hazai vállalatban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss adatok összegzése után a nemzetközi járványhelyzet adait ismertette. Elmondta, hogy európai viszonylatban is hatékony volt a magyarországi védekezés, a gyógyultak száma jelenleg jóval magasabb az aktív fertőzötteknél.

– Világszerte 5,5 millió pozitivást állapítottak meg, az elhunytak száma 346 ezer fő. Európában jelenleg 2 millió 73 ezer igazolt koronavírusos beteget tartanak számon – foglalta össze a tisztifőorvos. A hazai fürdőhelyekkel kapcsolatban elhangzott, hogy döntő százalékuk a kiváló és a jó minőségű kategóriákba esik, ezért az idei szezonban különösen fontos, hogy a lakosság kizárólag az ellenőrzött fürdőhelyeket vegye igénybe.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a kormány kedden terjeszti az országgyűlés elé a különleges jogrend visszavonására tett törvényjavaslatát.

– A járvány továbbra is tart, ezért a törvényjavaslat elfogadása után bizonyos szabályozások a veszélyhelyzet alatti időszakhoz hasonlóan érvényben maradnak – emelte ki az alezredes. Kiemelte, hogy a védekezés folytatásaként kedden újabb védőeszközöket juttattak el 30 vidéki kórházba.

További programok »

Itthon

Határsértőket fogtak el a rendőrök Békés megyében

Július 5-én éjjel Sarkad külterületén egy afgán állampolgárt, Lőkösháza külterületén pedig két grúz állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök. Egyikük sem tudta igazolni személyazonosságát és azt, hogy miért tartózkodik Magyarországon, ezért a rendőrök mindhárom férfit előállították a helyileg illetékes határrendészeti kirendeltségre .
11:13
FEL