Sarkadon fontos cél az önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése

2020. október 24. 09:22 | Hidvégi Dávid

Az önkormányzat az elmúlt néhány esztendőben számos energetikai korszerűsítési célú beruházás pályázatát nyerte meg a település lakosságát szolgáló intézményrendszer fejlesztése érdekében. Legutóbb a Kossuth utcai óvoda épülete újult meg.

Sarkadon az elmúlt években energetikai korszerűsítésen esett át a Kossuth utcai Általános Iskola, a Közétkeztetési Intézmény, a Gyulai úti Idősek Otthona, a Központi Orvosi Rendelő épülete és középiskola épülete, illetve tornacsarnoka. A polgármester a város heti lapjában számolt be róla, hogy a beruházások alapvetően az intézmények külső hőszigetelését, nyílászáróinak cseréjét, valamint elektromos hálózatának és fűtési rendszerének korszerűsítését jelentették, jelentősen hozzájárulva ezzel az érintett intézmények infrastruktúrájához, növelve az épületek és a fűtési rendszerek energiahatékonyságát, illetve nagymértékben csökkentve az üzemeltetés költségeit.

Mokán István hozzátette: a település lakosságának szolgálatában fontos célkitűzésként fogalmazták meg az önkormányzati tulajdonú intézmények energetikai korszerűsítését, amelyek érdekében az elmúlt években több sikeres pályázatot nyújtottak be, elsősorban a Terület- és Településfejlesztési Operatívban Program (TOP) pályázati felhívásaira. Az elmúlt esztendőben az Epreskert utcai és a Vasút utcai óvodák, valamint a Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése is megtörtént, de ide tartozott a 60 férőhelyes új bölcsőde építése és a volt Tüdőgondozó Vasút utcai épületének közösségi házzá történő átalakításai is.

A képviselő-testület pályázatot nyújtott be a TOP-ban meghirdetett, „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” elnevezésű pályázati felhívásra, megcélozva a Kossuth utcai óvoda épületének energetikai korszerűsítését, amelyhez 10 millió forint támogatást nyert el.

A Kossuth utcai óvoda épületének energetikai korszerűsítésével még nem ért véget a város óvodáit érintő fejlesztési program, mivel a városvezetés beruházási tervei között szerepel a pályázati támogatások igénybevételével tornaszobák építése, a Kossuth utcai óvodához pedig parkoló is készül.

Itthon

Továbbra is kiemelten fontos az immunerősítés!

Az ősztől tavaszig tartó időszak a légúti fertőzések tipikus időszaka. Ilyenkor különösen fontos a vitaminok pótlása, hiszen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a természetes D-vitamin termelésünk is hiányos – mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a hirado.hu-nak. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a maszkhasználat és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet.
18:16
FEL