Sakk szimultán a közösségi házban – Dr. Kerekes Attila volt a kihívó

2023. december 16. 13:19 | Such Tamás

A Lencsési Közösségi Ház által szervezett 15 eseményből álló adventi rendezvénysorozatának egyik nagy mérföldköve a szombat délelőtti Sakk szimultán volt. Dr. Kerekes Attila mesterjelölt hat vetélytársa ellen játszott.

– Apukámtól tanultam meg sakkozni – meséli dr. Kerekes Attila. – Az első versenyen 1956-ban, negyedikes általános koromban vettem részt, ahol még a nyolcadikosokat is megvertem. Majd többször is megnyertem az általános iskolai bajnokságot; később a középiskolást is mindig.

Dr. Kerekes Attila és Takács Péter – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Hozzáteszi, a megyei bajnokságon – ahol már felnőttek is indultak –, 16 évesen a középmezőnyben végzett. Ám negyedikes korában már harmadik helyen végzett, ezáltal bekerült a területi elődöntőre, ahol második lett, így mint a legfiatalabb versenyző elindulhatott az országos középdöntőn.

– A középdöntőn a kor nemzetközi nagymestereivel játszhattam – folytatja –, persze többször is kikaptam, de nagyszerű élmény volt. Természetesen megfordult az agyamban, hogy mi lenne, ha sakkozó lennék, de nem éreztem akkora tehetséget magamban, hogy bekerüljek a világ élvonalába. Közben matematikusnak jelentkeztem, de a felvételim nem sikerült, majd az orvosira felvettek.

 

Galéria

 

Megemlíti, sokáig nem játszott versenyszerűen, majd évtizedekkel később visszatért, a legmagasabb pontszámát 1986-ban szerezte meg, amely 2290 pont; a mesterjelölti titulusig jutott el.

A szombati sakk szimultánra, előzetes regisztráció alapján eredetileg öten jelentkeztek, ám épp a kezdés előtti percekben, a szomszédos nagyterembe, a bakelit börzére megérkezett Nyemcsok László is, a megyei hírlap sakk nagymestere. Mihelyst megtudta, hogy a kisteremben sakk szimultán zajlik, nyomban beállt. (Kvázi csapot, papot, bakelit lapot otthagyva beült a játékosok közé.)

A sakk szimultánon Zsíros György, Szlúka András Tamás, Mahler Csanád, Jenei Tamás, Andó István és Nyemcsok László ült le dr. Kerekes Attilával játszani.

 

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL