Sajtóközlemény – „Belváros rehabilitáció III. ütem – Munkácsy negyed program”

Megkezdődik Békéscsabán a belváros rehabilitációjának harmadik üteme.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. évben a „Zöld város kialakítása” pályázati felhívásra benyújtott támogatási kérelme alapján 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A támogatásból meghatározóan a belváros zöldterületeinek felújítása valósul majd meg a „Belváros rehabilitáció III. ütem – Munkácsy negyed program” című nyertes pályázatnak megfelelően. A kivitelezési munkák megkezdése a küszöbön áll, a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott, nyertes kivitelezőkkel a vállalkozási szerződést már aláírta az Önkormányzat.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés elsősorban – a pályázati felhívás címében is hangsúlyozott célkitűzésnek eleget téve – Békéscsaba belvárosához tartozó zöldfelületek felújítására koncentrál. Összességében hat önálló projektterület szerepel a pályázatban. Ezek jobbára egymáshoz közeli, bizonyos értelemben egymáshoz kapcsolódó, jellemzően zöldterületek, illetve olyan közterületek, amelyek a tervezett felújítással a belváros és ezzel együtt a város zöldebbé tételét szolgálhatják. A tervek szerint megújuló területek a város központjában újabb lehetőséget biztosítanak aktív pihenésre, kikapcsolódásra a város lakosai, illetve a város látogatói számára. A Kossuth téren a volt állomás épületnek külső – belső felújítása is része a projektnek. Ez a felújítási munka gazdasági jellegű fejlesztési elemként tartozik projektbe, de a megvalósításra kerülő energiahatékonyságot növelő beavatkozások a takarékos energiafelhasználás üzemeltetési feltételeit megteremtik, ilyen módon szolgálva a környezeti fenntarthatóságot, a „zöld város” kialakítását, fenntartását.

Összességében több mint 76 ezer négyzetméter közterület fog megújulni, ebből közel 50 ezer négyzetméter a zöldterület.

A Széchenyi liget és környezete a legjelentősebb eleme a projektnek, összesen 49 ezer négyzetméter terület tartozik ebbe a projektelembe. A Gőzmalom tér – Aradi Vértanúk liget – Beliczey kert felújításával közel 11 ezer négyzetméter a fejlesztésre kerülő terület. A legjelentősebb változás a Gőzmalom téren lesz, a zöldfelület és pihenésre szolgáló felület javára. A szobor sétány – Élővíz csatorna part felújítása 11 ezer négyzetméternyi felület rekonstrukcióját jelenti. A Kossuth térhez tartozóan az Anikó kút és környezete, a templomépület melletti járda lesz felújítva, valamint a volt állomás épület korszerűsítésére kerül sor közel 1 ezer négyzetméter területen. A Hunyadi tér felújításával a régi, autóbuszállomás funkcióból visszamaradt burkolatok, tagolt felületek megszűnnek, itt közel 4 ezer négyzetméter új felület készül.

 

Az Önkormányzat öt vállalkozóval kötött szerződést a kivitelezési munkákra. A szerződések alapján a munkákkal a jövő év szeptember végére készülnek el. A kivitelezési munkák megkezdése előtt kedden délután lakossági fórummal egybe kötött projekt nyitó sajtótájokoztatót tartottak a Városháza Dísztermében.  A rendezvényen a tervező bemutatta a projekt keretében tervezett fejlesztést a sajtó munkatársainak és az érdeklődő lakosoknak. Az újságíróknak lehetőségük volt részletesebben megismerkedni a terület jelenlegi állapotával a fórum előtti helyszíni bejáráson. A fórumon a nyertes kivitelezők képviselői is részt vettek, hogy felmerülő kivitelezéssel kapcsolatos kérdésekre válaszoljanak.

 

Jelenleg a kivitelezéssel kapcsolatos előkészítést végzik a vállalkozók, egyeztetik az ideiglenes forgalomterelési terveket. A közterületen forgalom-korlátozásra, érdemi munkavégzésre csak az előkészületek eredményes lezárását követően kerül majd sor. A lakosság folyamatos kap majd tájékoztatást az aktuális állapotról, illetve várható változásról.

További információ kérhető:      bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,