Rózsa Sándor kedvencét is elkészítették a töltöttkáposzta-főző versenyen

2018. október 22. 19:22 | Kovács Andrea

A disznótorok elmaradhatatlan kísérő étele, a töltött káposzta is terítékre került a 22. Csabai Kolbászfesztiválon.  Az alapanyagként darált mangalica húst és savanyú káposztát felhasználó versenyre harminckét csapat nevezett, a  finomságok egyedi receptek, hazai  és külföldi tájegység ízlése szerint készültek.

A "Vera néni konyhája" elnevezésű csapat, a Heves megyei Szihalomról érkezett. Fejes Andrásné a csapat kapitánya elmondta: a különleges tápióbicskei töltött káposztát úgy készítik, hogy a káposztalevelet enyhén átfőzik, hogy ne legyen kemény, aztán beletöltik a borssal, pirospaprikával és tojással összegyúrt tölteléket, majd bebundázzák, mint a rántott húst és utána forró olajban kisütik. Savanyú káposztaágyon, tejföllel és  meghintett kaporral tálalják. Takács Géza és csapata Felvidékről érkezett. Szerinte a jó töltött káposzta titka az, hogy  szívüket, lelküket beleteszik a készítésébe.

Szabó Lajosné a "balatoncsülöki csapat" vezetője elmondta: már hét éve gyúrnak a kolbászfesztiválon és most először vesznek részt a töltöttkáposzta-főző versenyen. Csapatuk régi hagyományok szerint, igazi csabai tótos módon készítette a disznótoros finomságot. Trovencsák Péter és csapata Hegyeshalomról érkezett. Ők Rózsa Sándor kedvenc menüjét főzték meg: mennydörgős betyárkáposztát, tormaleveles töltikével és szalvétagombóccal. .A "Kígyósi töltikék", azaz Stefkula Szandra és csapata, narancssárga-zöld dekorációval díszítették asztalukat és fejdíszükön is a töltött káposzta köszönt vissza. Ők kétfajta összeállítást is készítettek a versenyen. Az egyik a hagyományos, amelybe füstölt kolbászt raktak a töltelék közepébe. A másik az újragondolt változat, ahol elemeire szedték a töltött káposzta összetevőit és úgy főzték meg. Swarcz Zsuzsanna és csapata Pozsonyból érkezett. Sajátos töltött káposztájukat Szlovákiában egérkének vagy kisgalambnak hívják, egyedisége, hogy a gombócok közepére aszalt szilvát is tesznek.

A töltöttkáposzta-főző verseny értékelése öt szempont szerint folyt. Mint azt Barna Ádám a zsűri elnöke elmondta: nézték a főzőhelyek tisztaságát, dekorációját, a rizs és a hús arányát a töltelékben, megvizsgálták a lé sűrűséget valamint a kész étel összhatását, ízletességét is.

A sok finomabbnál-finomabb töltött káposzta között az első helyezett a Linzer FC csapata, a második a Kígyósi töltikék, a harmadik pedig Madzagfalvi Szilvások csapata lett.

 

További programok »

Békéscsaba

Formálódik a békéscsabai klímastratégia

A város klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon az is elhangzott, hogy a békési megyeszékhelynek nincs szégyenkezni valója, sőt sok tekintetben az élvonalban található.
16:35
FEL