Rövid élelmiszer-ellátási lánc szervezők segítik a helyi termelőket

2023. november 10. 17:22 | Hidvégi Dávid

Második alkalommal szervezte meg a REL Szervezők Napját, azaz az ország rövid élelmiszer-ellátási lánc szakértőinek éves továbbképzését a Kislépték Egyesület a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel együttműködésben Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban. Az esemény egyúttal a Helyi termék országos roadshow ötödik és egyben utolsó állomása volt.

A Kislépték Egyesület az első REL Szervezők Napját még 2022. februárjában rendezte meg Kerekegyházán. A civil szervezet a visszajelzések alapján úgy döntött, hogy idén újra megszervezi az eseményt, ezúttal a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel együttműködésben Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A rendezvény azon szakértőknek, termelőknek és politikával foglalkozóknak szólt, akik kapcsolódnak a rövid élelmiszer-ellátási láncokhoz.

– Megvan a kistermelők helye és szerepe is a rendszerben, de a közepes és nagy vállalkozások számára is van hely, hiszen ők nagy mennyiségű árut állítanak elő, azzal kereskednek. Ugyanakkor a helyi ellátásban mindenképpen elengedhetetlenül szükség van a kistermelői tevékenységre is – fogalmazott Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

A rövid élelmiszer-ellátási lánc szervezők folyamatos képzésére azért van szükség, hogy friss tudással rendelkezzenek az aktuális jogszabályokról, amit átadhatnak a helyi termelőknek – mondta beszédében a Kislépték Egyesület elnöke.

– Bízunk azokban a helyi emberekben, akik hősként továbbítják az információkat. Ezzel több helyi termelő kap lehetőséget arra, hogy visszatérjen a termeléshez és ahhoz, hogy a helyi értékeket fenntartsák. Ha meg szeretnénk őrizni a magyar vidéket, akkor a kicsiknek is segíteni kell, ez pedig egy jó eszköz arra – tette hozzá Kujáni Katalin.

Az esemény a Helyi termék országos roadshow ötödik és egyben utolsó állomása volt, melyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen szervezett. Az alkalmakon 80 helyi termelő mutatta be portékáit, a rendezvénysorozatnak pedig több mint ezer látogatója volt.

 

Galéria

További programok »

FEL