A gazdák és földhasználók kulcsszerepet játszanak az európai mezőgazdasági szektor környezeti és gazdasági fenntarthatóságában. A munkájuk megszervezésének, hálózatosodásának, együttműködésének módja, valamint az egyéni és a közös munkavégzés megszervezésének képessége – egymást erősítve – lényegesen befolyásolhatja Európa élelmiszer-előállításának és tájképeinek jövőjét.
Az Európai Unió által támogatott BOND program – amelyből a négyállomásos Békés megyei rendezvénysorozat is létrejöhetett – célja, hogy elősegítse a szerveződés és hálózatosodás magasabb szintre emelését és hosszú távon egészségesebb, termelékenyebb és harmonikusabb mezőgazdaságot alakítson ki Európában, így Magyarországon is.
Az országos, illetve a két Békés megyei egyesület ennek érdekében közösen szervezi meg "Az együttműködés jó példái és az őstermelői adózás kedvező lehetőségei - BOND" című fórumokat Békéscsabán, Füzesgyarmaton, Békésen és Gyulán.
Időpontok és helyszínek:
1) Békéscsaba - 2020. október 19. hétfő - Körösök Völgye Látogatóközpont (5600 Békéscsaba, Széchenyi Liget hrsz:810.)
2) Füzesgyarmat - 2020. október 20. kedd - Thermal Gara Hotel Gyógyszálló (5525 Füzesgyarmat Kossuth u. 92,)
3) Békés - 2020. október 27. kedd - Békés, Kecskeméti Gábor Kulturális Központ (5630, Békés Jantyik Mátyás u. 23,)
4) Gyula - 2020. október 29. csütörtök - Mogyoróssy János Városi Könyvtár (5700, Gyula Városház u. 13.)
Az eseményekről részletes információt olvashatnak a Kisléptékű Termékelőállítók Országos Érdekképviseletének Egyesületének közösségi oldalán ide kattintva, valamint a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület közösségi oldalán ide kattintva.
A tervezett program, pedig az alábbiakban olvasható:
15:45 – 16:00 Regisztráció
16:00 – 17:00 BOND – jógyakorlatok és eredmények összefoglalója – Pócsi Gabriella – Kislépték, elnökségi tag
17:00 – 17:45 A Köröskosár bemutatása és jó gyakorlatok a piacra jutás, együttműködés példáiból, REL szervezésről – Garay Éva – Köröskosár, közösségszervező
17:45 – 18:30 Őstermelői, kistermelői szabályozás jó példái, lehetőségei. Milyen ételeket kínálhat a kistermelő a falusi vendégasztalnál? – Gergely Mária – FVSZE elnök
18:30 – 19:00 Kérdések és válaszok
A rendezvény alatt a helyi termékekből összeállított kis- és őstermelői bemutató, valamint kóstoló várja az érdeklődőket.
Emellett a szervezők kérik, hogy a biztonsági intézkedéseket minden résztvevő tartsa be. Mint írják: jelenleg nincs járványügyi veszélyhelyzet és korlátozás a programot illetően, de járvány még van, így maszkot mindenki vigyen magával. A workshopon egymástól távolabb fogunk ülni, kézfertőtlenítőt biztosítanak. Lázas betegen, vagy fertőzés gyanúja esetén nem lehet a programon részt venni, emellett COVID-nyilatkozatot kell tenni a helyszínen.