Vizek partján – gyermekeknek tartottak előadást a vizes élőhelyek világnapján

2023. február 2. 13:46 | Kovács Andrea

A Körösök völgye vizes élőhelyeivel és azok védelmének fontosságával ismerkedett meg az több mint 200 óvodás és iskolás gyermek, akiknek február másodikán Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember tartott vetítéssel egybekötött előadását a Körösök Völgye Látogatóközpontban.

A víz az egyik legfontosabb éltető elemünk. Félmilliárd évvel ezelőtt a szárazföldi élet is a vízből indult és a mai napig életadó alapelem. Mára egyre értékesebb kinccsé vált, néha már hazánkban is nehezebben hozzáférhető. Ezt leginkább a vízhez kötött életmódot élő növények és állatok érzik meg. E fajok és rajtuk keresztül saját magunk védelmét is szolgálja a vizes élőhelyek világnapja.
 

 
Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember elmondta: az a tapasztalata, hogy a gyermekek a nagyon szépen megtanulják az óvodában, iskolában, hogyan kell a vízcsapot szabályozni például fog- vagy kézmosáskor, és tisztában vannak azzal, hogyan kell az ívóvízkészletünket védeni. A vizes élőhelyek természetvédelmi jelentőségéről azonban nagyon hiányosak az ismereteik. Mint hozzátette: temészetvédőként az itt élő állatok és növények szemszögéből figyeli az víz meglétét vagy éppen a hiányát. S arra próbálja a gyermekek figyelmét is felhívni, hogy az egyre fokozódó aszályos, csapadékhiányos időszakok milyen hatással lehetnek a vizes élőhelyekre, mi történhet az itt élő növényekkel és állatokkal. 
 

 
A vizes élőherlyek világnapja alkalmából a Körösök Völgye Natúrpark  által szervezett előadáson 10 békéscsabai óvodás és iskolás csoport vett részt.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL