Rotterdamtól Köröstarcsáig: Bemutatják Major Gyula legújabb dokumentumfilmjét

2019. június 1. 18:32 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Közel egy éve érkezett haza Major Gyula filmrendező és csapata egy több mint egy hónapos hajóútról. A Rotterdamtól Köröstarcsáig tartó túráról készült dokumentumfilm utómunkálatai befejeződtek és szerdán este közel százan láthatták Az öt folyón haza felé című filmet.

 

 

A kész alkotás nem csupán a premiervetítés vendégeinek, hanem a hajóút résztvevőinek is meglepetés volt, hiszen az egy évvel ezelőtti expedíció csapattagjai is csak szerdán látták először a filmet.

– Nekem nagyon tetszett, visszahozta az élményeimet, de azt hiszem, hogy minden egyes útitársamnak is. Azonosultam az úttal. Láttam, hogy mennyire kifáradtam. Láttam az időjárási viszonyokat. Visszaidéződtek a táborhelyekről rögzült képek – mondta el a behir.hu kérdésére Gyurkó Dániel, a film producere.

Közel egy év telt el, mialatt a 35 órás nyersanyagból elkészült a végül 118 perc hosszú dokumentumfilm, amely rövid megszólalásokat tartalmaz, és amely az utazás minden napjának egy-egy meghatározó eseményét mutatja be.

– Az az én metodikám, hogy csinálok egy durva vágást, amely egy körülbelül nyolc órás anyag. Ezt követően addig feleztem a nyers változatot, amíg megkaptam a nagyjából 118 perces filmet. Ilyen hosszú dokumentumfilmet még nem készítettem. Nem is szeretem az ilyen hosszú filmeket, de megnyugodtam, mert nem állt fel senki az első vetítésen – fogalmazott a díszbemutató másnapján Major Gyula operatőr, rendező.

A dokumentumfilmet június 5-én, szerdán este ingyenes vetítésen tekintheti meg a nagyközönség. Azt követően a 7.tv is a műsorára tűzi Az öt folyón haza felé című filmet.

További programok »

Kultúra

Vona Gábor Békéscsabán mutatta be a Míg a halál el nem áraszt című könyvét

A könyvem a halálról és a hozzá fűződő viszonyunkról szól, ami azonban észrevétlenül mégis rangot, méltóságot és értelmet ad az életünknek. Nem az élet értelmét kerestem tehát, hanem a halálét – mondta Vona Gábor Békéscsabán, a Nádor bisztróban, a Míg a halál el nem áraszt című könyvének bemutatóján.
2020. szeptember 19. 17:40
FEL