A rossz idő sem lehet kifogás – Útnak indultak a hajózó kalandorok

2020. június 11. 14:25 | Hidvégi Dávid

Csütörtök reggel elindult Gyurkó Dániel túravezető, illetve Major Gyula operatőr és csapata a Körös-Tisza vízitúrára Köröstarcsáról. A szakadó eső ellenére többen is kilátogattak a tarcsai kikötőbe és búcsúzkodtak a kalandoroktól. A csapat a mintegy 25 napos túra során összesen 22 települést érint majd. Az elkészített útifilmet a 7.Tv is műsorára tűzi a nyár folyamán.

A kalandorok legutóbbi túrája Köröstarcsán ért véget, amelyről a helyiek pozitívan jeleztek vissza. A településvezető elmondta, hogy akkor éppen egy sport tábort rendeztek, amely alatt jó barátság alakult ki közte és Gyurkó Dániel túravezető között. Lipcsei Zoltán hozzátette: ennek is köszönhető, hogy a községet választották kiindulási pontnak, amely növeli a település turisztikai vonzerejét.

– Ennek a térségnek egy gyöngyszeme Köröstarcsa, főleg ez a része, ahol a Körös folyik. Az, hogy innen indulnak és majd ide érkeznek vissza, nekünk egy nagyon jó reklám is, mellette személyükben nagyon jó barátokat is szereztünk, akik minden évben visszatérnek hozzánk – fogalmazott a polgármester.

 

 

A túrázok olyan vizeken hajóznak végig, amelyek kifejezetten Békés megyéhez köthetők. A túravezető hangsúlyozta, hogy megpróbálnak felhajózni egészen Tiszabecsig, amely az ukrán határ mellett van, itt folyik be a Tisza Magyarországra. 1400 kilométert tesznek majd meg „Tiszán innen” jelszóval. Gyurkó Dániel kiemelte, hogy a Körös és a Tisza legszebb szakaszain mennek végig, a terveik szerint 25 napos lesz az túrájuk, amelyet két hajóval tesznek meg. Ha minden jól megy, akkor július 5-én, 14 órakor térnek majd vissza Köröstarcsára.

– Az eső nem tesz jót, bár minket a hajóban annyira nem zavar, alul-felül víz van. Mindenki a hajóban tud aludni, nem vagyunk ahhoz kötve, hogy szárazföldön kikössünk. Minden úgy megy, ahogyan alakul, csak azt tudjuk, hogy melyik nap hová érkezünk, így az útitervet tartani tudjuk – mondta el a kérdésünkre Gyurkó Dániel. Hozzátette: ez azért fontos, mert a Tiszalöki Vízlépcső felújítás alatt áll, a csapat pedig június 16-ára kapott engedélyt a duzzasztó átzsilipelésére. Ez egy olyan hajóemelő művelet, amellyel a hajózsilipben a vízlépcsők egyik szintjéről a másikra átjutnak. Ugyanakkor visszafelé, június 29-én már ez nem lesz lehetséges, ezért a duzzasztónál kikötnek és gépkocsikon szállítják majd át a hajókat ezen a rövid szakaszon.

 

 

Az útról természetfilm készül, a tervek szerint nagyjából 1 óra hosszúságú, amelyet majd a 7.Tv is műsorra tűz. Az operatőr elmondta, hogy az időjárás jelenleg nem kedvez a forgatásnak, de ezt a problémát kiküszöbölik. Major Gyula hangsúlyozta, hogy a Tisza és a Körös szépségeit mindenképpen szeretnék bemutatni.

– Bízunk benne, hogy belefutunk olyan természeti szépségekbe, mint a kérészjárás vagy ahogyan arra felé mondják, a tiszavirág. A madárvilág pedig csodálatos. Már rögtön az utunk elején, ahol a Körös belefolyik a Tiszába, van egy nagyon szép rész, a darukanyar, ahol rengeteg a madár. A tiszabecsi rész pedig azért érdekes, mert ott a folyó egészen pici és gyorsfolyású, teljesen más a környezte, mint a Körösnek – húzta alá az operatőr.

Az eredeti terv szerint Svájcból, a Bodeni-tótól indultak volna, de a koronavírus-járvány közbeszólt, ezért a túrát jövőre szeretnék véghezvinni. A jelenlegi kalandot egyfajta összetartásnak, csapatépítőnek tartják, amellyel nem jönnek ki a rutinból.

 

Galéria

További programok »

FEL