Film formájában mutatják be a Wenckheim család történetét

2021. november 17. 17:17 | Vincze Attila

Dokumentumfilm készül a Wenckheim család történetéről. A Békés megyére kétszáz éven át nagy hatást gyakorló arisztokrata família élete elsősorban a Wenckheim-kastélyok felújítása és a hozzájuk vezető kerékpárút építése kapcsán került a középpontba.

Szabadkígyós, Póstelek, Gerla - csak néhány olyan helyszín a megyében, ahol kastélyt épített egykor a Wenckheim család. Hamarosan pedig a dobozi Szent Kereszt kápolnánál és a közvetlenül mellette található Wenckheim mauzóleumnál is forognak majd a kamerák. Gyurkó Dániel producer és Major Gyula rendező legújabb filmjében ezúttal a híres arisztokrata család életét és munkásságát mutatja majd be. Az alkotók egy 50 perces dokumentumfilmet terveznek, de akár az is elképzelhető, hogy egy 3x25 perces sorozat készül a famíliáról.

– Bár kevesen, de vannak még élő szemtanúk, akik el tudják mondani, hogy milyen volt a grófnál dolgozni, milyen volt egykoron a cselédsors, milyen volt lovásznak lenni a grófoknál, de archívumokra is támaszkodunk – mesélt a forgatókönyv részleteiről a film rendezője.

A nagyszabású projekt az előkészítési fázisban van, a stáb jelenleg több szakértővel dolgozik együtt a forgatókönyv véglegesítésén. A készítők ötletét egyre többen támogatják, azonban a grandiózus film megvalósításához jókora, több mint 25 millió forintos költségvetésre van szükség.

– Jelenleg úgy állunk, hogy Békéscsaba városától kaptunk egymillió forintot a filmre. A napokban volt egy megbeszélésünk azzal kapcsolatban, hogy hova szeretnénk elküldeni a tervet, például minisztériumokba, amelyektől a támogatást várjuk, illetve szeretnénk bevonni nagyobb Békés megyei cégeket is – hangsúlyozta a film producere.

A film forgatása a tervek szerint jövő tavasszal indul. Ha minden jól megy, akkor a kész alkotást 2023. decemberében mutatják majd be.

További programok »

FEL