Röplabda: Lettország szerzett előnyt Békéscsabán az Ezüst Európa-liga döntőjében

2023. július 6. 21:26 | Papp Ádám Sándor

Csütörtökön este rendezték meg Békéscsabán a férfi röplabda Ezüst Európa-liga döntőjének első mérkőzését. Az összecsapást Lettország 3:1-re nyerte meg, így magabiztos előnyből várhatja a vasárnapi visszavágót.

Magyarország – Lettország 1:3 (17, –10, –21, –11)
Ezüst Európa-liga, döntő, 1. mérkőzés: Békéscsaba, 1600 néző. V: Mateizer (román), Feshti (albán).
MAGYARORSZÁG: Bögöly 10, Tomanóczy 3, Keen 1, Horváth K. 13, Boldizsár 7, Kecskeméti 9. Csere: Kiss M., Bán (liberók), Mikuláss Koch, Varga P. Szövetségi kapitány: ifj. Nagy Péter.
LETTORSZÁG: Ozolins 15, Freimanis 6, Jansons 22, Smits 19, Blumbergs 8, Skrüders 5. Csere: Kronbergs, Melnis (liberók), Sauss 1, Dardzans. Szövetségi kapitány: Michal Gogol.

Lettország válogatottja Ausztria ellen harcolta ki a döntőbe kerülést, miután kétszer 3:0-ra múlta felül ellenfelét az elődöntőben. A magyar nemzeti csapat a Ciprus elleni elődöntő első összecsapását 3:1-re elveszítette, de a békéscsabai visszavágón 3:1-re győzött, majd az aranyszettet is megnyerve jutott be a fináléba.

Sok nézőt vonzott a Békéscsabai Városi Sportcsarnokba a férfi válogatott döntőben való szereplése, mintegy 1500-en látogattak ki a mérkőzésre. Jól kezdődött az összecsapás a teljesen piros felszerelésben pályára lépő magyar válogatott számára, amely jellemzően jól felépített centertámadások után jutott 4:2-es vezetéshez. Ugyan kiegyenlített a vendég együttes, de Ifj. Nagy Péter csapata továbbra is agresszívan röplabdázott és kihasználva ellenfele hibáit négypontos előnyt alakított ki. A folytatásban is a magyarok koncentráltak jobban, Michal Gogol mindkét idejét kikérte a játékrész közepén, miután az eredményjelző 14:7-es hazai vezetést mutatott. A házigazda csapatkapitánya Horváth Kristóf szerzett fontos pontokat, valamint Boldizsár Péter nyitásai okoztak nehéz pillanatokat a vendégeknek, a szett végjátéka 20:11-es állásról kezdődött meg. A hajrában sem engedett ki a magyar válogatott, amely Kecskeméti Bálint támadása után 25:17-re lezárta az első játékrészt és megszerezte a vezetést.

Az előző játékrészhez képest fordult a kocka, a második szettben Renars Jansons nyitásainak köszönhetően 4:1-re lépett meg ellenfelétől a lett válogatott. Valóságos falat képzett a vendég együttes védekezésben, melyet nem tudott áttörni a házigazda, így ifj. Nagy Péter szövetségi kapitány 7:3-as lett vezetésnél első alkalommal kért időt a mérkőzésen. Hétre nőtt a csapatok közötti különbség a szett közepén, így másodszorra formált "T" betűt kezeivel a hazaiak szakvezetője. A játékmegszakítások sem segítettek ebben az etapban a magyar válogatottnak, a hajrá 20:8-as állásról vette kezdetét. Lettország magabiztosan röplabdázott és 25:10-re megnyerte a szettet, ezáltal kiegyenlítve a találkozó állását.

Nagy lendülettel kezdte a harmadik játékrészt a magyar válogatott, amely Horváth Kristóf pontja után 5:2-es rajtot vett. Érdekesség, hogy erre a találatra challenget kért a lett szövetségi kapitány – amely első volt a döntőben – végül a visszajátszás egyértelműen megmutatta, hogy a csapatkapitány ütése blokkról hagyta el a játékteret. Hétnél utolérte ellenfelét a balti állam válogatottja, azonban Horváth Kristóf és Tomanóczy Bálint pontjaival visszaszerezte a vezetést a magyar nemzeti csapat. Kiélezett küzdelem következett a szett közepén, felváltva érkeztek a pontok. A folytatásban átvette az irányítást a lett együttes, amely 4:0-s sorozattal ellépett ellenfelétől. A mieink a játékrész hajrájához érkezve lefelezték ugyan a hátrányt, így 20:18-as vendé vezetésről kezdődött meg a végjáték. Bögöly Gábor hatalmas blokkja után egyre csökkent a különbség, azonban ennél közelebb már nem jutott riválisához a magyar válogatott, a lettek 25:21-re megnyerték a szettet Kristaps Smits ütése után, így a vendégek már 2:1-re vezettek a találkozón.

Lettország kezdte jobban a negyedik etapot, azonban a kezdeti kétpontos hátrányt ledolgozta a magyar válogatott és 5:5-re kiegyenlített. A folytatásban átvette az irányítást a vendég együttes, amely 5:0-s sorozattal jutott magabiztos előnyhöz. Kétszer is időt kért ugyan ifj. Nagy Péter, ennek ellenére a lettek tovább növelték előnyüket a szett közepén. A vendégek tízpontos előnyből várhatták a hajrát és magabiztosan 25:11-re nyerték meg a játékrészt, így 3:1-re diadalmaskodtak a mérkőzésen.

A Magyarország – Lettország Ezüst Európa-liga döntőjének visszavágóját vasárnap 15 órától rendezik meg Rigában.

 

Galéria

További programok »

Sport

Újra jégen a Csabai Farkasok

Megkezdték szereplésüket a kispályás és nagypályás bajnokságokban a Csabai Farkasok jégkorong egyesület csapatai. Kiss Roland általános igazgató kiemelte, hogy az előző évekhez képest több korosztályban versenyeztetik a klubnál sportoló gyerekeket.
2023. november 28. 18:55
FEL