Aranyszettben nyert Csabán és döntős az ezüst divízióban a magyar válogatott

2023. július 1. 21:15 | behir.hu

A magyar férfi röplabda-válogatott aranyszettben legyőzte Ciprust Békéscsabán, az Európa-liga ezüst divíziójában, az elődöntős párharc szombati visszavágóján, ezzel bejutott a fináléba.

Európa-liga, ezüst divízió, elődöntő, visszavágó:
Magyarország-Ciprus 3-1 (13, 16, -25, 16) - aranyszettben 15-12
Békéscsaba, 900 néző. V: Yalcin (holland), Novak (szlovén).
MAGYARORSZÁG: Bögöly 22, Tomanóczy 4, Keen 3, Horváth K. 19, Ambrus 12, Kecskeméti 18. Csere: Kiss M. (liberó), Péter B., Boldizsár 3. Szövetségi kapitány: ifj. Nagy Péter.
CIPRUS: Michael 13, Alexiou 4, Savvides 16, Skordis 12, Stroukarevits 16, Mavrommatis 2. Csere: Charalambides (liberó), Nikolaou 1, Chrysostomou, Skordis. Szövetségi kapitány: Radovan Gacic.

A magyar csapat a csoportkörben Georgiát mindkétszer simán, 3-0-ra verte, míg az osztrákokat idegenben 3-2-re, hazai pályán pedig három játszmában múlta felül. Az ellenfél a másik trióban a lettektől mindkétszer kikapott, a Feröer-szigetek válogatottját ugyanakkor kétszer legyőzte.

Ifjabb Nagy Péter együttesének a békéscsabai visszavágón 3-0-s, vagy 3-1-es sikerre, valamint az aranyjátszma megnyerésére volt szüksége a továbbjutáshoz.

Az első szettben a sokat hibázó ciprusiak nem tudtak mit kezdeni az összeszedetten röplabdázó és jól védekező magyarokkal, akik a támadásaikat is remekül építették fel, játszmagyőzelmük pedig nem forgott igazi veszélyben. A hazaiak végül 25-13-mal teljesen megérdemelten behúzták az első játékrészt.

A második szett során sem változott a játék képe, a vendégek változatlanul sokat hibáztak, rendre pontatlanok voltak, ezt pedig a magyar válogatott ki is használta. A játszma elején megnyugtató előnyre tett szert a hazai együttes, így nem jelentett gondot neki lezárni a szettet, amelyet 25 perc alatt 25-16-ra nyert meg.

A harmadik játszmát teljesen más felfogásban indította a ciprusi csapat, amely ebben a játékrészben vezetett először a meccsen, 5-6-nál. A folytatásban 7-10-nél ifjabb Nagy Péter a találkozó során először kért időt, változtatásai pedig lassan, de biztosan célt értek. A magyarok 10-15-ről óriási küzdelemben 17-18-ra feljöttek, majd fordítaniuk is sikerült, de 24-22-nél mindkét meccslabdát kivédekezték a ciprusiak. Egyenlő állásnál a rivális szerzett először pontot, aztán viszont a magyarok voltak eredményesek, a végjáték viszont a vendégeké volt, akik így 27-25-re hozták a játékrészt.

A negyedik játszmában sokkal összeszedettebb volt a magyar válogatott, végig vezetett és összességében magabiztosan nyert, ezzel kiharcolta az aranyszettet, amelyet meg kellett nyernie a döntőbe jutáshoz.

A ráadásban remek és taktikus játékot mutatott be a magyar csapat, s nagy izgalmak után győzni tudott az aranyszettben is, amely döntős szereplést ért neki.

A találkozó legeredményesebb játékosa a 22 pontos Bögöly volt, a vendégektől Sztukarevic és Szavvidesz egyformán 16 pontig jutott.
A másik ágon a lettek két 3-0-s győzelemmel búcsúztatták az osztrákokat.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

Sport

Indul az olimpia – Oláh Barbara képviseli a csabai színeket

Július 26-án pénteken rendezik a 33. Nyári Olimpiai Játékok hivatalos megnyitóját Párizsban, de többek között labdarúgásban, kézilabdában és rögbiben már elindultak a küzdelmek. A magyar csapatot 21 sportágban, 180 sportoló alkotja, Békéscsabát Oláh Barbara gyalogló képviseli.
18:10
FEL