Röplabda: Hátrányból kell fordítania a férfi válogatottnak Békéscsabán

2023. június 29. 10:54 | behir.hu

A házigazda ciprusi csapat szoros játszmákban, 3:1-re legyőzte a magyar válogatottat a férfi Ezüst Európa-liga elődöntőjének első mérkőzésén Nicosiában. A mieink a szombati, békéscsabai visszavágón harcolhatják ki a továbbjutást.

CIPRUS–MAGYARORSZÁG 3:1 (22, –22, 23, 21)
Ezüst Európa-liga, elődöntő, 1. mérkőzés, Nicosia. Vezette: Savic (szerb), Piana (olasz).
CIPRUS: Stroukarevits 11, Mavrommatis 5, Michael 17, Alexiou 7, Savvides 20, Skordis 11. Csere: Charalambides (liberó), Chrysostomou 2, Karkidis, Nikolaou. Szövetségi kapitány: Radovan Gacic.
MAGYARORSZÁG: Bögöly 3, Boldizsár 6, Keen 3, Horváth K. 29, Tomanóczy 6, Bibók 6. Csere: Kiss M. (liberó), Péter B. 2, Varga P. 1, Kecskeméti 7, Mikuláss Koch. Szövetségi kapitány: ifj. Nagy Péter.

Bár az első pontot a ciprusi csapat szerezte meg, a mieink gyorsan átvették a játék irányítását, a szett közepén azonban visszazárkóztak a hazaiak és sokáig fej fej mellett haladt a két csapat – írja a szövetség hivatalos oldala. A végjátékban azonban a hazaiaknak három szettlabdája is lett, s a szegény embert az ág is húzta: az addig remekül játszó Bibók Balázs rosszul érkezett egy ugrás után és csak segítséggel tudta elhagyni a pályát. Ugyan egy szettlabdát sikerült hárítani, de egy rontott nyitás megpecsételte a sorsunkat (25:22).

A második játszmában csapatunk blokkmunkája jelentősen feljavult, a csapatkapitány Horváth Kristóf pedig ellenállhatatlanul játszott: az ütőjátékos a szinte tökéletes nyitásfogadások mellett támadásban ötven százalék fölött teljesített, és csak ebben a játékrészben kilenc pontig jutott. A ciprusiak így is nagy csatára késztették a mieinket, akik azonban 22:22 után sorozatban három pontot szereztek és egyenlítettek (22:25).

A harmadik felvonás elején alaposan belekezdtek a hazaiak: 8:4-re, majd 15:7-re elhúztak, azonban Nagy Péter időkérése helyrezökkentette a csapatot: Horváth Kristóf bombája és Keen Cameron ászai után egy remek blokk, a mieink így 15:13-ra visszazárkóztak. 20:20-nál aztán az ellenfél is időt kért, de Horváth ejtésével már mi vezettünk. 23:23 után a vonalbíró szerint Keen Cameron a vonalra lépett nyitás közben és az ellenfélé lett a pont, majd egy rossz támadás befejezéssel Ciprus nyerte a szettet (25:23).

A negyedik szett elején ismét fej fej mellett haladt a két csapat, de a játszma közepén megint meglógtak a házigazdák 17:12-re. Ezúttal azonban nem volt visszaút, bár 20:17-nél még felcsillant egy halvány remény, de 24:19-nél már öt meccslabdához jutottak a ciprusiak. Az elsőt Boldizsár Péter, a másodikat a végül 29 pontig jutó Horváth Kristóf hárította, a következő ciprusi támadás azonban eredményes lett (25:21).

– Nem vártuk a megfelelő mentális felkészültséggel ezt a találkozót. Ennek köszönhető az eredmény. Ez egy jó lecke volt a csapatnak és a stábnak is. Nincs más dolgunk, mint szombaton nyerni és továbbjutni – értékelt ifj. Nagy Péter szövetségi kapitány.

A mieink a szombaton 18 órától kezdődő békéscsabai visszavágón 3:0-s, vagy 3:1-es siker esetén harcolhatják ki az aranyjátszmát, s annak megnyerésével juthatnak a döntőbe, ahol majd az osztrákokat kétszer is 3:0-ra legyőző Lettország lesz az ellenfél.

 

További programok »

Sport

FEL