Röplabda: Kétszettes hátrányból, meccslabdáról fordítva nyert a Vasas Csabán

2022. május 4. 20:54 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba már 2-0-ra is vezetett, sőt, a harmadik szettben meccslabdája is volt, azonban a Vasas előbb egyenlített, majd egy kiélezett ötödik szettben fordított és 3-2-re nyert és egy sikerre került az aranyéremtől.

SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA – VASAS ÓBUDA 2:3 (23, 18, -24, -20, -14)
Extraliga-döntő, 3. mérkőzés, Békéscsaba, 1600 néző. Vezette: Szabó P., Bátkai-Katona.
BRSE: Kornienko 3, Klisura 26, Pekárik 12, Drpa 28, Glemboczki 6, Bodnár 3. Csere: Molcsányi (liberó), Bagyinka 2, Szatmári, Karhu 2, Zólyomi 2. Vezetőedző: Tóth Gábor.
VASAS: Török 14, Papp O. 7, Bannister 23, Boyko 15, Abdulazimova 13, Király-Tálas 1. Csere: Yurika, Juhár (liberó), Vezsenyi, Zernovic 1, Fábián, Kalicanin. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

A csapatok két maratoni csatát vívott a döntő első két összecsapásán, az elsőt a Békéscsaba, a másodikat a Vasas nyerte. A hazaiaknál a megszokott kezdő hatost küldte pályára Tóth Gábor, a vendégek mestere ezúttal is japán liberójának, Bamba Yurikának szavazott bizalmat, valamint a jól teljesítő Papp Orsolya is a csapatban ragadt.

A fővárosiak szerezték az első két pontot, de a csabaiak is gyorsan megérkeztek a meccsbe, Sara Klisura és Marta Drpa is értékesített egy-egy labdát (6-4). Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a házigazda többek között Kornienko másodikra áttett labdájával és Drpa bravúros megmozdulásával lépett el először három ponttal, a Vasas mestere pedig rögtön időt is kért (13-10). A Pekárik helyére nyitni érkező Szatmári Lilla nyitásai mögött ötre növelte a különbséget a házigazda, amelyet meg is tartott a végjátékig (20-15). Giannis Athanasopoulos másodszor is időt kért, csapata pedig percek alatt visszakapaszkodott, Abdulazimova blokkja után már csak egy pont volt a két együttes között (21-20). Pekárik Eszter és Glemboczki Zóra révén a hazaiak három szettlabdához jutottak, de csak a harmadikat sikerült értékesíteni: a szett legszebb labdamenetének végén - amelyben Király-Tálas egyszer még a háló alatt átbújva is játékban tartotta a labdát – Marta Drpa vetett véget az izgalmaknak (25-23).

 

Török Kata (ütés közben) a Vasas egyik legjobbja volt (Fotó: Kuti István)

Török Kata (ütés közben) a Vasas egyik legjobbja volt (Fotó: Kuti István)

 

A térfélcserét követően ismét a Vasas indított jobban az amerikai Taylor Bannister vezetésével (1-5). Tóth Gábor időkéréssel és cserékkel próbálta rendezni a sorokat, de Sara Klisura pontjaira rendre érkezett válasz Török Katától, így a csabai szakvezető villámgyorsan másodszor is „T” betűt formált a kezeivel (5-11). A beálló Bagyinka Fannival és Salla Karhuval a soraiban elindította a felzárkózást a BRSE, egy 3-0-s sorozatot követően már a vendégek vezetőedzője kért időt (10-13). A második játszma leghosszabb labdamenetének végén a hazaiak örülhettek, a fővárosiak pedig reklamáltak, majd Bagyinka látványos pontja után is állt a játék (13-14). A vendégek ezekben a percekben szinte minden ítéletet vitattak, a Csaba azonban nem zökkent ki Marta Drpa bombái révén már hazai vezetést mutatott az eredményjelző (19-16). A BRSE talán ezekben a percekben nyújtotta a legjobb teljesítményét a fináléban: Drpa juttatta szettlabdákhoz csapatát, majd Török Kata hibája után már 2-0-ra vezettek a hazaiak (25-18).

 

Közel volt a csabai siker, de a Vasas ismét visszajött a meccsbe

 

A harmadik játszma is közönségszórakoztató játékkal indult, a két leghosszabb labdamenetet azonban ezúttal a Vasas zárta ponttal, majd Drpa volt rosszban a hálóval, így Tóth Gábornak kellett időt kérnie (3-6). Villámgyorsan jött is az egyenlítés, ráadásul Sara Klisura sarokba helyezett labdájával már BRSE-vezetésnél rendelte magához játékosait a Vasas görög szakvezetője (7-6). Válaszolt is a Vasas egy 4-0-s rohammal, majd Bannister és Boyko pontjai után ismét a hazai szakvezető kért időt (12-16). A vendégek blokkban is feljavultak, így jobb helyzetből várták a szetthajrát (16-20). Sara Klisura révén közelebb lopta magát a Csaba, ismét a vendégeknek kellett tanácskoznia (20-21). A hazaiak Marta Drpa pontos ütése után ugyan meccslabdához is jutottak, de az első összecsapáshoz hasonlóan a Vasas felállt a padlóról, Taylor Bannister révén fordított és szépített (24-26).

Kiegyenlített csatával indult a negyedik szett, mindkét csapat kemény mezőnymunkával rukkolt elő (4-4). A Vasas kapta el hamarabb a fonalat, Abdulazimova jó akciója után a BRSE kért időt először (4-7). Ebben az időszakban a vendégek jöttek ki jobban a kritikus labdamenetekből és tartották a három-négypontos előnyt (8-11). Szívós munkával egyenlített a BRSE, de a piros-kékek rendre visszaszerezték a vezetést (17-18). Ismét a Vasas mozdult el pozitív irányba, Yuliya Boyko ütése után kényelmes pozícióban voltak a vendégek (18-22). Az angyalföldiek öt szettlabdához jutottak, a másodiknál Drpa rontott, így ezúttal is öt szettben dőlt el a csata (20-25).

A szerb játékos nem csüggedt, két jó megoldással indította az utolsó játékrészt (2-2). A korábbiakhoz hasonló, öldöklő csata kezdődött, Molcsányi Rita újabb kiváló mentései után volt először két pont a különbség (6-4). Salla Karhu egy jó akcióval és egy kiváló nyitással tette hozzá a magáét, így hárompontos csabai vezetésnél jöhetett a térfélcsere (8-5). Nem adta fel a Vasas, miért is tette volna, Taylor Bannister kifacsart testhelyzetből szerzett pontja után nyílt maradt a meccs (10-9). Tóth Gábor két időkérése között két vendég egység került a táblára, a vendégek nem ismertek elveszett labdát, ráadásul egy nagy csatát nyertek a hálónál, majd két meccslabdát is kiharcoltak maguknak (12-14). A BRSE ugyan mindkettőt hárította, de jött az újabb fordulat, a vendégek harmadik lehetőségét Abdulazimova értékesítette (14-16).

 

Győzelem utáni öröm Vasas módra (Fotó: Kuti István)

Győzelem utáni öröm Vasas módra (Fotó: Kuti István)

 

A Vasas Óbuda 2-0-s hátrányból, meccslabdát hárítva, újabb két és félórás mérkőzésen 3-2-re diadalmaskodott a Swietelsky-Békéscsaba ellen és 2-1-re vezet a döntőben. A fővárosiak vasárnap a Folyondár utcai sportcsarnokban egy győzelemmel megnyerhetik az aranyérmet!

 

Így látták a vezetőedzők

 

Tóth Gábor: Nagyon nehéz bármit is mondani. Annyira közel van egymáshoz a két gárda, hogy apróságokon, nüanszokon múlik. Beszélhetünk fókuszról, szívről, mindkét együttesben a helyén van. Nem is emlékszem olyan évre, hogy ennyire szoros lett volna a döntő. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy vasárnap is ilyenre számíthatunk. Továbbra is azt mondom, hogy mindig az előttünk lévő meccsre kell koncentrálni.”

Giannis Athanasopoulos: Remek meccset láthattak a szurkolók, egy újabb hullámvasutat. Hasonlóan erős a két csapat, ezt bizonyítja a három ötszettes meccs is. Nagyon boldog vagyok, hogy 0:2-ről felálltunk és harcoltunk végig. A második szettel nem vagyok boldog, ott a játékvezetőre koncentráltunk, ebből remélem, tanulni fogunk. Még csak 2–1 van, így készülünk vasárnapra.

 

Galéria

További programok »

FEL