Röplabda: Ötszettes meccsen került előnybe a Békéscsaba

2022. április 28. 21:10 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba ugyan már 2-0-ra is vezetett, sőt, három meccslabdája is volt a harmadik játszmában, végül öt szettben győzte le a Vasas Óbuda csapatát a női röplabda Extraliga döntőjének első mérkőzésén.

Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda 3:2 (26, 18, -24, -22, 11)
Női Extraliga-döntő, 1. mérkőzés. Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 1350 néző. Vezette: Ujházi, Adler.
BÉKÉSCSABA: Klisura 27, Pekárik 13, Drpa 19, Glemboczki 7, Bodnár 8, Kornienko 7. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Karhu, Bagyinka 1, Zólyomi 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.
VASAS: Török 8, Kalicanin 3, Bannister 34, Boyko 10, Abdulazimova 12, Fábián 1. Csere: Juhár (liberó), Vezsenyi, Király-Tálas, Zernovic 2, Papp 11. Vezetőedző: Ioannis Athanasopoulos.

A csabaiak hatodszor vagy a Vasas hetedszer: ezzel a kérdéssel indult el az idei finálé! A csabai csapatból Ema Strunjak, a vendégektől Takács Doroti hiányzott sérülés miatt. Igazi, döntőhöz illő szettel indult a csata, többnyire a Vasas állt jobban, de a csabaiak folyamatosan ott voltak a rivális nyakán. A hazaiak 23:22-nél vezettek először a szettben, mégis a fővárosiak jutottak szettlabdához hamarabb. Jött azonban még egy fordulat Bodnár és Glemboczki közös blokkja kellett a Békéscsaba részsikeréhez (28:26).

Lendületben maradt a második szettre a Békéscsaba, hiába érkezett a Vasasba Király-Tálas Zsuzsanna, 9:5-ös hazai előnynél időt is kellett kérnie a vendégek mesterének. Jó ütemben jött az időkérés, a fővárosi csapat ugyanis felzárkózott a négypontos hátrányból (11:11). Innen azonban ismét a hazaiak percei következtek (17:13). Feljebb zárkózott ugyan a Vasas, de a Pekárik vezette hazaiak magabiztosan nyerték a második szettet (25:18).

 

A hajrában eksztázisban játszott a hazai csapat (Fotó: Kuti István)

A hajrában eksztázisban játszott a hazai csapat (Fotó: Kuti István)

 

A harmadik játszma rémálomszerűen kezdődött a Vasas számára: Bodnár Dorottya remek megoldásaival 7:1-re megugrottak. A Vasasnál Papp Orsolya beállítása jó húzásnak bizonyult, második ásza után már 7:7 állt az eredményjelzőn. A folytatásban fej-fej mellett haladt a két együttes, majd 16:16 után a Békéscsaba mozdult el és hárompontos előnnyel fordult a szett hajrájára (20:17). Papp és Abdulazimova irányításával összeállt a piros-kékek védekezése, előbb három meccslabdát hárította a Vasas, majd az amerikai Bannister révén a szépítés is sikerült (24:26).

Az elveszített játszma megfogta a hazaiakat, a vendégeknél ismét magára talált Bannister, így 7:3-ra ezúttal a Vasas vezetett. Sokáig tartotta ezt az előnyt a fővárosi gárda, de visszajött a szettbe a Csaba. Bár Zólyomi blokkja után csak egy pont volt a különbség (20:21). A hajrában a Vasas volt pontosabb, Bannister pedig ki is harcolta a dönt őszettet (22:25).

A mindent eldöntő ötödik felvonás, amelyben a Békéscsaba a meccs közben folyamatosan javuló Drpa, valamint az egész meccsen szenzációsan röplabdázó Klisura pontjainak köszönhetően végig vezetve befejezték a közel két és félórés meccset (15:11).

Az ötszörös bajnok BRSE ezzel 1:0-ra vezet a három győzelemig tartó párharcban, folytatás vasárnap a Folyondár utcában.

A Swietelsky-Békéscsaba - Vasas Óbuda mérkőzést pénteken 21 órától felvételről láthatják a 7.Tv-n!

 

Így látták a vezetőedzők

 

Tóth Gábor: Örülök a győzelemnek, de a saját dolgunkat nehezítettük meg. A közönség élvezetes csatát láthatott. A nyitásfogadásunk jól működött, azonban támadásban nem tudtuk hozni az elvárt szintet. Vasárnap fontos csata vár ránk!

Ioannis Athanasopoulos: Az első két szettben nem voltunk meccsben, nem koncentráltunk, a Békéscsaba különösebb ellenállás nélkül szerzett pontokat, sokszor ejtésből is. Ez kritikus volt, de aztán összeszedtük magunkat és megmutattuk, hogy tudunk küzdeni. Gratulálok a Békéscsabának, náluk az előny, vasárnap remélhetőleg jobb játékot fogunk mutatni!

 

Galéria

További programok »

Sport

Röplabda: Székesfehérváron is nyert a BRSE

Vasárnap délután rendezték Székesfehérváron a női Extraliga negyeddöntőjének második összecsapását, ahol a MÁV Előre SC-ST. Solar és a Swietelsky-Békéscsaba küzdött meg egymással. Az összecsapás az első találkozóhoz hasonlóan a csabaiak 3:0-s sikerével zárult, azonban a házigazda Székesfehérvár szimpatikus játékával egy pillanatra sem könnyítette meg Tóth Gábor csapatának helyzetét.
2023. március 26. 19:30
FEL