Röplabda: Helytállt a Jászberény, nyert a BRSE

A pénteki Magyar Kupa-negyeddöntő visszavágó előtt Jászberényben lépett pályára a BRSE csapata. Alberto Salomoni együttese 3-0-s győzelemmel hozta a találkozót.

Jászberényi RK-Linamar-Békéscsabai RSE: 0:3 (-17, -23- 19)
Jászberény: Shevchuk, Miklai, Borsos, Adamenya, Pintér, Bleicher. Liberó: Lékó. Vezetőedző: Deme Gábor.
BRSE: Koseková, Pekárik, Mlinar, Bodnár, Fresco, Ludmán. Liberó: Molcsányi. Csere: Szpin. Vezetőedző: Alberto Salomoni.

Nagy elánnal kezdte hazai gárda a mérkőzést: mind a támadó nyitásoknak, mind pedig a jól működő sáncnak hála 6-4-re vezetett a házigazda a találkozó első játszmájában. 8-8 után Pintér Andrea leütése volt hajszálpontos – időről időre volt valaki, aki magára vállalta a felelősséget a hazaiak közül. A bátor jászberényi játéknak és fantasztikus szurkolótábornak köszönhetően a szett első felében képtelenek voltak kétpontosnál jelentősebb előnyre szert tenni a viharsarkiak. Amikor ez 14-17-nél először összejött nekik, Deme Gábor időt is kért. Ennek ellenére nem sikerült közelebb lopódzni, ezért 17-21-nél ismét magához hívta övéit a hazai vezetőedző. A végjáték aztán nem a hazaiak szájíze szerint alakult, de rendkívül biztatóan játszottak a címvédő ellen az első szett nagy részében (17-25).

Habár a békéscsabai támadógépezet továbbra is nagy vehemenciával dolgozott azért, hogy minél több ponttal megterhelje a házigazdát, Bleicher Nóra ejtése és Alina Adamenya sáncolása is azt mutatta, Deme Gábor gárdájának eszében sincs feltartott kezekkel hozzáállni a meccshez (4-5). A házigazda fantasztikus mezőnyvédekezésének és hatékony támadás-befejezések révén 7-7-re egalizáltak. Néhány szempillantás után 8-11-re módosult az állás – berényi időkérés következhetett. Yana Shevchuk és Bleicher Nóra újabb pontjával két pontra fel is zárkóztak és a sportcsarnokban uralkodó csodás hangulat csak fokozódott Pintér Andrea sáncolása és leütése nyomán (14-16). Sőt, egy újabb kiváló berényi blokk után már Alberto Salomoni volt kénytelen magához rendelni a röplabdázóit. Ennek ellenére továbbra is remekelt a hazai sánc, így 17-16-nál már JRK-nál volt az előny! Gyorsan reagált a nehéz helyzetre a Békéscsaba, így 17-19-nél Deme Gábor döntött úgy, át kell adnia a taktikai utasításait a játékosainak. Miklai Zsanett leütése után Lékó Lilla (!) szerzett káprázatos pontot, de 20-24-nél játszmalabdához jutottak a dél-alföldiek. Yana Shevchuk hidegvérű ejtésével még 22-24-re zárkózott a házigazda, majd Miklai Zsanett ászt ütött! A második szervája már nem sikerült jól, így 0-2 állt az eredményjelzőn (23-25)!

Bleicher Nóra okos ejtése után Miklai Zsanett villant ismét (3-3), mielőtt Pintér Andrea ismét mérnöki pontossággal eredményes nem tudott lenni. 5-5 után egyértelműnek tűnt, hogy a hazaiak kárára tévedett a játékvezetői kettős – pedig Vári Péter orra előtt pattant ki a hálóról a labda -, de Alina Adamenya szokásosnak mondható megoldása meglepte a viharsarkiakat. 6-9 után Borsos Lili préselte át a csabai kettes sáncon a labdát. Persze nem véletlenül számít az idei bajnokság egyik legfőbb esélyesének a Békéscsaba; több kiváló leütéssel jelentkeztek a vendégek is. Micsoda összjáték volt ismét: Alina Ademanya feladását Miklai Zsanett kíméletlenül bombázta be (12-14). A viharsarkiak lendületének megtörése érdekében Deme Gábor magához rendelte a játékosait, ám a vendégek előnye tovább növekedett – mígnem Miklai Zsanett remek helyre nem ejtett (15-20). 17-20 után már nem igazán tudott megálljt parancsolni a Linamar-Békéscsabai RSE röplabdázóinak, ám 19-23-nál még reménykedtek a huszáros hajrában. A bravúros berényi szettrablás ezúttal nem jött össze, így 3-0-ra nyert a címvédő (19-25).

Deme Gábor (Jászberény): “Sikerült egy jó meccset játszanunk. Nyilván az alapjátékban – nyitásban és nyitásfogadásban – jelen pillanatban jobb a Békéscsaba, de ha tudnánk a többi csapat ellen ezt a teljesítményt nyújtani, valószínűleg több sanszunk lenne nyerni. Pozitív vagyok, mert bejutottunk a legjobb hat közé. Elmegyünk egy kicsit pihenni és aztán folytatjuk a munkát.”

Alberto Salomoni (Békéscsaba): “Az első szettben nagyon jól játszott a Jászberény; látszott, hogy nagyon jól felkészült belőlünk. A második játszmától azonban jobban játszottunk, javultak a nyitásaink és támadásban is többször remek dolgokra voltunk képesek. Természetesen elégedettek vagyunk, hiszen minden fronton versenyben vagyunk.”

 

Budai Levente

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,