Röplabda: Győzelemmel nyitotta az új szezont a BRSE az MTK ellen

2021. október 15. 20:09 | Papp Ádám Sándor

Győzelemmel kezdte a női Extraliga 2021/22-es kiírását az ötszörös magyar bajnok Swietelsky-Békéscsaba. A csabai lányok péntek este az MTK Budapest együttesét fogadták a városi sportcsarnokban. Másfél évet követően ismét nézők előtt játszhattak tétmérkőzést a csapatok!

Swietelsky-Békéscsaba-MTK Budapest 3:1 (16, -23, 14, 24)
Női röplabda Extraliga-mérkőzés. Békéscsaba, 1100 néző. Vezette: Horváth M., Soltész.
BRSE: Najdic, Glemboczki 5, Pekárik 10, Drpa 23, Klisura, 17, Strunjak 1. Csere: Kertész (liberó), Zólyomi 7, Karhu 10, Kornienko 2. Vezetőedző: Tóth Gábor.
MTK: Giommarini 5, Kilyénfalvi 15, Windisch 19, Tatár 9, Tettamanti 6, Boskó. Csere: Szalai, Weidemann (liberók), Berkó, Sziládi 2, Petri 1, Varga B. Vezetőedző: Leiszt Máté.

Az MTK szerezte az első pontot a mérkőzésen, miután a csabai blokk ugyan a helyén volt, de a labda a játéktéren kívül ért földet. A következő egység is a vendégeké volt, majd a BRSE első pontja sem váratott magára sokat: Glemboczi Zóra volt a 2021/22-es idény első csabai pontszerzője. Agresszívan kezdtek a kékmezes fővárosiak, de a csabai lányok sem adták könnyen magukat, Pekárik Eszter centertámadása és Marta Drpa bombaütése után már a hazaiak álltak jobban (4:3). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, Sara Klisura is megszerezte első pontját tétmérkőzésen csabai színekben. A szett közepéhez közeledve fokozatot váltott a BRSE, feljavult a támadójáték és a védekezés is - Ema Strunjak kiosztott egy blokkot, amellyel megszerezte első pontját BRSE mezben - így jelentős előnyt épített ki magának a házigazda (15:10). A játszma hajrájához közelítve csökkentette hátrányát a vendég gárda, de Tóth Gábor együttese megmutatta erejét és kedvező helyzetből várhatta a végjátékot (20:14). Nem forgott veszélyben a csabaiak játszmagyőzelme, egy látványos labdamenet végén Klisura zárta le az etapot 25:16-ra.

A nyitójátszmához hasonlóan kezdődött a második szett is, a vendégek akarata érvényesült az első labdamenetekben (3:2). A folytatásban fej-fej mellett haladtak a csapatok, az MTK azonban megtartotta egypontos előnyét (8:7). A játékrész feléhez érve is a fővárosiak játéka bizonyult pontosabbnak, négyre nőtt a fór (9:13). Megtorpant a BRSE a szett közepén, Leiszt Máté együttese pedig szép játékot produkálva nyolcra növelte előnyét (10:18). Több helyen változtatott a csapaton felállásán Tóth Gábor, Salla Karhu is megszerezte első csabai pontját tétmérkőzésen. Jól nyúlt bele a mérkőzésbe a csabaiak trénere, megkezdte a felzárkózást a BRSE (15:20). Hat szettlabdához jutott az MTK, a BRSE azonban hárította azokat és 24:18-ról 24:23-ra javította az állást! Nem sikerült azonban az egyenlítés, a békéscsabai nevelésű Tatár Gréta fejezte be a szettet (23:25), így kiegyenlített a vendég együttes. 

Lendületesen és feltüzelve nyitotta a harmadik etapot a Békéscsaba, Pekárik centertámadása után a házigazda hárommal vezetett (4:1). Nehéz helyzetbe került a vendég együttes, a BRSE rátalált a játékára, sorra érkeztek a csabai pontok (8:2). Tovább nőtt a hazai előny, a szett leglátványosabb labdamenete Drpa erőteljes támadásával ért véget (10:3). A játszma közepén, a csereként jól beálló Karhu is megvillant, kilencre növelte a fórt a BRSE (14:5). Magabizos előnyre tett szert az agresszívan és határozottan játszó csabai együttes, egy kiváló sáncot követően már tizenegy volt a különbség (17:6). Egy percig sem forgott veszélyben a Békéscsaba újabb részsikere, Pekárik pontja zárta 25:14-re a szettet, így már 2:1-re vezetett a BRSE.

A negyedik játszmát is jobban kezdte a vendég együttes (3:2). Ugyan hamar megfordította az állást a BRSE és kettővel is vezetett, a fővárosiak álltak jobban a szett első harmadában (8:6). Hiába egalizált gyorsan a Békéscsaba, az MTK ötre lépett el ellenfelétől (10:15). A BRSE-nek Zólyomi Rebeka és Klisura pontjai után sikerült ledolgoznia egyre a hátrányát (14:15). Drpa pontos támadása és egy vendég hiba után sikerült egalizálnia a viharsarki együttesnek, a fővárosiak trénere 17:17-es állásnál kért időt. A játékmegszakítást követően ugyan az MTK jól játszott, de a Békéscsaba a hajrá előtt átvette a vezetést (20:19). Fej-fej mellett haladtak az együttesek, a pályán lévő játékosok rendkívül koncentráltan játszottak, így apróságokon múlt ki szerez pontot (23:23). A szett leglátványosabb labdamenetének végére Klisura tett pontot, mérkőzéslabdához jutott a Békéscsaba. Az első meccslabdát nem tudta értékesíteni a házigazda, de a másodiknál Karhu egy óriási blokkot osztott ki, így 26:24-re nyerte a szettet a BRSE és 3:1-re a mérkőzést. 

A csabai lányok legközelebb október 21-én lépnek pályára, amikor az Extraliga 2. fordulójában a DVTK együttese érkezik a Viharsarokba.

Galéria

További programok »

FEL