Röplabda: Drámai meccsen vágott vissza a Kaposvárnak a BRSE

2021. március 24. 20:43 | Hidvégi Dávid

Szerda este Kaposváron volt javítási lehetősége a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE-nek a női Extraliga elődöntőjében, hiszen az első találkozóját elvesztette. A BRSE ezúttal sokkal jobban játszott, mint múlt vasárnap, de a Kaposvár ezúttal is megnehezítette a dolgát, hiszen csak a döntő szettben tudta megnyerni a mérkőzést.

1.MCM-DIAMANT KAPOSVÁR - SWIETELSKY-BÉKÉSCSABAI RÖPLABDA SE 2:3 (-15, -13, 18, 23, -13)
Női Extraliga elődöntő, Kaposvár, zárt kapuk mögött. Vezette: Szabó Péter, Tillmann Gyula.
KAPOSVÁR: Klisura 16, Kump 3, Király-Tálas 3, Matic 13, Bodovics 4, Helic 25. Csere: Szpin (liberó), Szűcs 4. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.
BRSE: Vander Weide 18, Pekárik 8, Drpa 27, Glemboczki 19, Grudina 11, Koseková. Csere: Molcsányi (liberó). Vezetőedző: Tóth Gábor.

A két csapat ebben az évben már több alkalommal találkozott egymással és a bajnoki elődöntőig rendre békéscsabai győzelem született. Az Extraliga alapszakaszában mindkét alkalommal a BRSE győzött, mint ahogyan a Magyar Kupa elődöntőjében is 3:0-ra. Ennek tudatában nagy meglepetés volt, amikor a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE múlt vasárnap simán 3:0-ra vereséget szenvedett hazai pályán az 1.MCM-Diamant Kaposvártól hazai pályán.

A mérkőzésen a fekete mezben pályára lépő vendégcsapat szerzett először pontot Glemboczki Zóra révén, majd Marta Drpa támadásból és Pekárik Eszter pedig ásszal nyitott (1:3). A BRSE láthatóan jobban játszott, mint az első mérkőzés bármely szettjében. 6:2-es csabai vezetésnél a Kaposvár vezetőedzője, Sasa Nedeljkovic időt kért, de ez sokat nem segített csapatának, mert a Békéscsaba 11 ponttal is elhúzott, (4:15). Feltámadt a hazai csapat, Tatanja Matic és Adela Helic is hozta a pontokat, (8:15). A Kaposvár hét pontnál nem tudott közelebb jönni, sőt, tovább nőtt az olló a két csapat között, a Békéscsaba pedig könnyedén tízpontos előnnyel jutott előnyhöz (15:25).

A második szettben is a BRSE kezdett jobban, előbb Drpa támadásból szerzett pontot, majd Király-Tálas Zsuzsanna elrontotta a feladást, (0:2). A BRSE lendületes maradt, 5:1-es vendég vezetésnél Nedeljkovic időt kért. Az eredményjelző 4:7-es eredményt mutatott, majd Pekárik, Drpa és Glemboczki elkezdte hozni a pontokat, míg Sara Klisura hibázott, így hét egységgel is ellépett a BRSE, (6:13). Továbbra sem javult a hazai csapat játéka, hiszen a Békéscsaba újra tízpontos előnyre tett szert, (10:20). A Békés megyei csapat magabiztosan, ezúttal tizenkét egységgel nyerte meg a játszmát, (13:25).

A harmadik szettben Drpa pontjával megint a BRSE szerzett vezetést, de Helic rögtön egyenlített. A somogyi csapat teljesen más felfogásban kezdett a harmadik játszmában, Helic sikeres támadása, majd sánca után először jutott előnyhöz a mérkőzésen, (3:2). Megkezdődött az idegek harca, hamarosan újra a BRSE vezetett (5:6), de a kaposváriak jobban koncentráltak és elhúztak négy ponttal, (10:6). Ekkor a vendégek vezetőedzője Tóth Gábor is időt kért, de a játékképe nem változott, így 15:10-nél ismét magához hívta csapatát. Valamelyest javult a BRSE játéka, Tina Grudina sánca és Kump Alíz hibája után két pont volt a csapatok között, ezért a hazaiak szakvezetője is időt kért, (17:15). Ez jót tett a kaposvári lányoknak, ezt követően három pontot engdeélyeztek a csabaiaknak és szépítettek a mérkőzésen, (25:18).

 

(Fotó: Kuti István)

 

A negyedik szettben a BRSE szerzett először pontot Glemboczki Zórának köszönhetően, de Klisura rögtön egyenlített.  Király-Tálas elrontotta a nyitást, majd Drpa ásszal nyitott, így már 3:1-re vezetett a vendégcsapat. A Kaposvár hamarosan visszavette a vezetést és elég hamar eljutottak a csapatok a 6:5-ös állásig. Hazai oldalon Helic és Kump szállította a pontokat, így 8:5-ös állásnál Tóth Gábor időt kért. A BRSE ezután rögtön támadásból pontot szerzett Vander Weide révén, majd jött az egyenlítés is, (8:8). Drpa újabb pontja után a viharsarkiak vezetéshez jutottak, így Sasa Nedeljkovic is időkérés mellett döntött, (8:9). A két csapat fej-fej mellett haladt, nem alakult ki jelentősebb előny egyik együttes javára sem, mígnem a Kaposvár meglógott két ponttal, (16:14). A vendégek hullámvölgybe kerültek, így Tóth mester ismét időt kért hárompontos hátrányban, (18-15). Ez jót tett a csapatának, hiszen egyenlített, ekkor a hazai szakvezető is megállíttotta a játékot (18:18). A hazaiak folyamatosan jól blokkoltak, Bodovics Hanna egymás után háromszor is jól sáncolt (22-20). Már játszmalabdánál járt a Kaposvár, amikor a BRSE feljött egy pontra, (24:23). A somogyiak azonban innen már nem engedték ki a kezükből a játszmát, így a csapatok készülhettek a döntő szettre, (25:23).

A kétszettes hátrányból egyenlítő kaposváriak kezdték jobban a döntő szettet, Adela Helic bravúros pontjával volt először kettő a különbség a csapatok között (3:1). A folytatásban Glemboczki Zóra remek megoldásaival fordított a BRSE, sőt, Vander Weide kiváló ütése után, 7:4-es hátrányban már Sasa Nedeljkovic kért időt! Tina Grudina blokkja és ászértékű nyitása újra időkérésre késztette a korábbi csabai mestert (6:9). A sakkjátszma folytatódott, egy csabai hiba után Tóth Gábor is magához hívta csapatát. Egy újabb csabai rontás után Kump Alíz egy szerencsés szervával kiegyenlített (9:9). Vander Weide azonban nem engedte át a vezetést a somogyiaknak, két jó akcióval jelentkezett, majd Pekárik blokkjával került közel a sikerhez a BRSE (10:13). Marta Drpa juttatta három meccslabdához csapatát, de Pekárik nyitásrontása és Drpa hibája után még Tóth Gábor kikérte az utolsó idejét (13:14). A harmadik lehetőséget azonban már nem hibázta el a Csaba: az első meccsen gyengébben játszó, de a döntő szettben remeklő Glemboczki Zóra tett pontot a meccs végére (13:15).

A BRSE több mint kétórás, drámai csatát nyert meg 3-2-re és egyenlített az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban. Az elődöntő harmadik találkozóját szombaton 18 órától Békéscsabán rendezik. Az összecsapást élőben közvetítjük a 7.Tv-n és a behir.hu online felületein!

További programok »

FEL