Röplabda: Három kezdőjátékosa nélkül harcolta ki a finálét a BRSE

2021. március 30. 20:30 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE 3-2-re nyert az 1.MCM-Diamant Kaposvár otthonában és bejutott az Extraliga döntőjébe! Tóth Gábor együttese három kezdőjátékosa nélkül is nagyot küzdött és több mint kétórás csatában diadalmaskodott.

1.MCM-DIAMANT KAPOSVÁR - SWIETELSKY-BÉKÉSCSABAI RÖPLABDA SE 2:3 (17, -18, -23, 20, -13)
Női Extraliga elődöntő, Kaposvár, zárt kapuk mögött. Vezette: Mezőffy Zsolt, Horváth Miklós.
KAPOSVÁR: Király-Tálas 7, Matic 16, Bodovics 6, Helic 12, Klisura 29, Kump 15. Csere: Szpin, Hegyi (liberók), Szűcs 8, Szedmák. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.
BRSE: Vander Weide 23, Pekárik 9, Zhidkova 14, Konstantinou 19, Grudina 7, Cicic 7. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A szombati 3-0-s győzelmével 2-1-es vezetést szerzett a BRSE, amely már akkor is a bokasérülést szenvedő Glemboczki Zóra nélkül lépett pályára. Mára rosszabb helyzetbe került az ötszörös bajnok, miután a feladó Barbora Koseková hétfő esti kötelező COVID-tesztje pozitív lett, hozzájuk csatlakozott a kedd reggelre belázasodó Marta Drpa is, így a csabai együttes három kulcsjátékosa nélkül szerepelt a Kaposvár Arénában.

A somogyi csapat ezt megérezve határozottan kezdte az összecsapást, Király-Tálas Zsuzsanna sánca után már négy volt a különbség, Tóth Gábor pedig rögtön időt is kért (6-2). A Glemboczkit szombaton kiválóan helyettesítő Manolina Konstantinou ugyan két ponttal nyitott, de Sara Klisura ütése után először volt öt a differencia a csapatok után, így jöhetett az újabb csabai időkérés (12-7). Király-Tálas nyitásai mögött menetelt a Diamant, majd ugyan jött a Barbora Koseková helyén játszó Cicic Marija blokkja, a hazaiak mestere, Sasa Nedeljkovic időkéréssel fékezte meg a vendégek lendületét (20-15). A hajrában már nem engedte közelebb ellenfelét a somogyi gárda, Adela Helic pedig mintegy húsz perc után zárta le a nyitó szettet (25-17).

 

Összeállt a csabai játék és jött is a fordítás

 

Jól nyitotta a második szettet a BRSE, többek között Katerina Zhidkova jelentkezett egy ásszal (1-4). Gyorsan reagált a hazai alakulat, Kump Alíz megoldásával már csak egy volt a különbség (4-5). A csabaiak kerültek ismét lendületbe, Cicic két ásza után már Sasa Nedeljkovic kért időt (5-9). A fiatal feladó nyitásai mögött tovább meneteltek a vendégek (5-12). Hazai oldalon is érkezett egy fiatal tehetség, a kaposváriak nagy hiányzóját, Olena Kharchenkót pótló Kump Alíz is ütött egy ászt, de közelebb nem lépett a Kaposvár, így újabb Nedeljkovic-időkérés következett (7-14). Színes volt a csabai támadójáték, pontos támadások mellett jöttek a blokkok is (11-19). Szűcs Kinga ásza után Tóth Gábor gyorsan időt kért azzal a céllal, hogy csapata ne engedje közelebb riválisát (14-20). A hajrára Lindsey Vander Weide is megérkezett a mérkőzésbe, közelebb juttatva csapatát az egyenlítéshez (16-24). A kaposváriak a harmadik szettlabdánál már nyitást rontottak, így 46 perc játék után döntetlen volt az állás (18-25).

A harmadik szett elején ismét a Diamant került hárompontos előnybe. Manolina Konstantinou már a tizedik pontját szerezte, sőt, Tina Grudina kiváló blokkal jelentkezett (4-3). Kiegyenlített csata folyt a pályán, egyik csapat sem tudott meglépni ellenfelétől. Vander Weide ásza után először volt kettő a különbség, majd Katerina Zhidkova két jó megmozdulása után már Sasa Nedeljkovic rendelte magához a csapatát (9-12). A házigazda ugyan pillanatok alatt kiegyenlített, de új lendületet vett a Csaba, Pekárik Eszter blokkja után megint három volt a differencia (15-18). A korábbi csabai sikeredző ismét időt kért, ez pedig jót is tett, hiszen a hajrá egyenlő állásról indult, ráadásul Tóth Gábor is „T” betűt formált a kezeivel. A BRSE ezt ki is használta, folytatódott a sorminta, Lindsey Vander Weide és Pekárik Eszter blokkját követően újra három volt a csabai fór (18-21). Nem adta fel a Diamant, de a harmadik játszmalabdát Manolina Konstantinou értékesítette, így fordított a BRSE (23-25).

 

Óriási kaposvári roham az egyenlítésért

 

A szett első pillanataiban fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd Kump Alíz alakította ki először a kétpontos különbséget (5-3). Sokáig azonban nem engedték el egymás kezét a csapatok, az egész meccsen kiválóan játszó Molcsányi Rita mezőnymunkájának is köszönhetően maradt a szoros eredmény (9-9). A BRSE blokkmunkája is feljavult, de hiába a kétpontos előny, egy hasonló jó kaposvári megmozdulást követően Tóth Gábor kért időt először (14-14). A hullámzóan teljesítő Adela Helic helyére visszatérő Tanja Matic is rontott egyet, majd Konstantinou blokkját követően Nedeljkovic mesternek kellett időt kérnie (15-18). Jött is a már megszokott fordulat, Sara Klisura segítségével egy 5-1-es rohamot produkált a Diamant, Tóth Gábor pedig kikérte a második idejét (20-19). Ez sem használt a csabaiaknak, 20-20 után zsinórban öt pontot szereztek a hazaiak és kiegyenlítettek (25-20).

 

Újabb kiélezett csata, döntőben a BRSE

 

A két csapat idei hetedik találkozóján már harmadszor döntött ötödik szett a győztes kilétéről! A BRSE tűnt higgadtabbnak a „hirtelen halál” elején, Vander Weide pontos ütése és Sara Klisura rontása után jobban is állt (2-4). Hiába egyenlített a Kaposvár, Zhidkova javított és hárompontos hátránynál már Sasa Nedeljkovic kért időt (4-7). A véghajrá felé Molcsányi Rita is pontot szerzett egy bravúros mentésből, majd Szűcs Kinga hibája után utolsó időkérését használta ki a hazai mester (7-11). Nem volt vége az izgalmaknak, visszazárkózott a hazai együttes és nyílttá tette a csatát (13-13). A csabaiak azonban higgadtak maradtak a végén, Lindsey Vander Weide és Katerina Zhidkova lezárta a meccset, ezzel pedig a párharcot is (13-15)!

A BRSE ugyan három kulcsjátékosát is nélkülözte, de óriási csapatmunkával, ötszettes mérkőzésen diadalmaskodott és 3-1-es összesítéssel bejutott a döntőbe. Az ötszörös bajnok csabaiak 2018 után szerepelhetnek újra a fináléban, ahol a Fatum Nyíregyháza lesz az ellenfél!

 

MESTERMÉRLEG

 

Sasa Nedeljkovic: Visszatekintve erre a sorozatra, úgy gondolom, hogy megvoltak a lehetőségeink, sokszor partiban voltunk. A mai meccsen sem volt ez másképp, volt esélyünk megnyerni a meccset, de nem sikerült a nehéz helyzetekben plusz energiát kifejtenünk. Gratulálok a Békéscsabának és sok sikert kívánok nekik a döntőben!

Tóth Gábor: Az első szettben nem hittünk magunkban, ami problémát okozott és nehéz volt felállni belőle. Mint a szezonban oly sokszor, nemcsak taktikából és technikából vizsgáztunk jelesre, de szívből és lélekből is. Ez eredményezte ezt a sikert, ami jelenlegi helyzetünkben hatalmas dolog!

 

További programok »

FEL