Röplabda: Fordulatos mérkőzésen a Nyíregyházát is legyőzte a BRSE

2021. november 4. 20:26 | Papp Ádám Sándor

Rangadóval folytatta a női Extraliga 2021/22-es kiírását a Swietelsky-Békéscsaba. A csabai lányok csütörtök este a rivális Fatum Nyíregyháza otthonába látogattak, ahol céljuk az volt, hogy megőrizzék makulátlan mérlegüket.

Fatum-Nyíregyháza – Swietelsky-BRSE 2:3 (–20, –11, 21, 20, –12)
Continental Aréna, 550 néző. Vezette: Jámbor, Bátkai-Katona.
FATUM: Burazer 9, Vasileva 22, Pintér 7, Ana Tiemi 1, Radosová 33, Bodovics 3. Csere: Tóth F., Tóth D. (liberók), Vaida 4, Francesco, Dékány, Glavinic 2. Vezetőedző: Németh Szabolcs.
BRSE: Najdic 1, Glemboczki 14, Zólyomi 5, Drpa 29, Klisura 18, Strunjak 11. Csere: Molcsányi (liberó), Kornienko, Karhu, Szatmári. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A Swietelsky-Békéscsaba kezdőcsapatába visszatért a nyáron könyökoperáción áteső klublegenda, Molcsányi Rita és Pekárik Eszter hiányában Zólyomi Rebeka kapott bizalmat center poszton Tóth Gábor vezetőedzőtől. A 2021/22-es idényben BRSE színekben játszó Sara Najdic korábbi együttese ellen léphetett pályára első alkalommal, de a Nyíregyháza csapatában is szerepelt korábbi békéscsabai játékos, Bodovics Hanna személyében. 

A mérkőzés a kék-fehér szerelésben pályára lépő BRSE pontjaival kezdődött: Marta Drpa először sáncolt, majd támadásból volt eredményes (0:2). A folyatásban felzárkózott ellenfeléhez a piros mezes Nyíregyháza, 5:5-ig fej-fej mellett haladtak az együttesek. A folytatásban új erőre kapott a Békéscsaba és Drpa vezetésével 9:5-re is meglépett. A házigazda azonban nem adta fel, 13-nál utolérte a BRSE-t, majd át is vette a vezetést. A szabolcsiak öröme azonban nem volt maradandó, Tóth Gábor együttese kezdhette jobb helyzetből a szett hajráját (17:20). Innen már nem hibázott a Békéscsaba, amely Zólyomi blokkjával 25:20-ra nyerte az első etapot.

Sara Klisura pontjával indult útjára a labda a második szettben, majd Drpa és Glemboczki Zóra csatlakozott hozzá, így hárommal lépett meg a BRSE (2:5). Nem sokkal később kiegyenlített a Nyíregyháza, majd a csapatok egészen 11:10-es csabai vezetésig egyenlő partnerei voltak egymásnak. Ez volt a játszma fordulópontja, ugyanis a Békéscsaba óriási rohamot mutatott be: a csabai lányok 11:0-s sorozatot produkáltak. Szétesett a hazaiak nyitásfogadása, sok hibával játszottak, ráadásul a BRSE védelme összeállt, a támadások eredményesek voltak és több ászt is szerzett Klisura (10:22). Nem volt kérdés, melyik csapat nyeri a játszmát, a Nyíregyháza továbbra is pontatlanul játszott, így 25:11-es csabai siker született, így a Swietelsky-Békéscsaba már 2:0-ra vezetett.

Zólyomi blokkjával kezdődött a harmadik etap, majd Klisura és Drpa is beköszönt (1:3). A folytatásban állandósult a két-hárompontos csabai előny, de 12-nél egalizált a Nyíregyháza. Felváltva érkeztek a találatok, a hajrá azonban a pontosabban játszó házigazda kétpontos előnyéből kezdődött (18:16). Öt pontra nőtt a szabolcsiak vezetése, majd Radosova zárta le 25:21-re a szettet, így 2:1-re módosítva az állást. 

Jobban kezdte a negyedik játszmát a piros mezes házigazda, amely több ponttal is ellépett a BRSE-től, de a csabai lányok hamar rendezték a sorokat és Tóth Gábor időkérése után kiegyenlítették az állást (5:5). A folytatásban ugyan visszavette a vezetést a Nyíregyháza, a szett közepén a Békéscsaba vezetett 15:12-re. Nem adták fel a szabolcsiak, akik egalizálni tudtak, majd átvették a vezetést (19:17). A hajrában minden összejött a Németh Szabolcs csapatának, a szerencse is az ő oldalukon állt, így 25:20-ra nyerték meg a szettet és kiegyenlítették a játszmák állását.

A mindent eldöntő ötödik etapot a csabaiak húzóembere, Drpa pontja nyitotta. A jó kezdés ellenére a következő három egység a Nyíregyháza neve mellé került, így 3:1-nél Tóth Gábor kért időt. Jót tett a csabai lányoknak a játékmegszakítás, Ema Strunjak centertámadása után sikerült az egyenlítés, majd a BRSE Glemboczki ütésével átvette a vezetést (4:5). A csapatok fej-fej mellett haladtak, majd hazai hiba után egypontos viharsarki vezetéssel cseréltek térfelet a felek (7:8). A fordulást követően Zólyomi blokkolt egy óriásit, rögtön utána pedig Klisura pontos támadása növelte háromra a csabai fórt (8:11). A folytatásban Klisura ütése a blokkról kifelé pattant, majd Drpa szerzett fontos pontot csapatának, így mérkőzéslabdához jutott a Békéscsaba (9:14). Három meccslabdát hárított a Nyíregyháza, de jött Marta Drpa és lezárta az összecsapás utolsó szettjét 15:12-re, így 3:2-re megnyerve csapatának a mérkőzést.

A Swietelsky-Békéscsaba továbbra is őrzi százszázalékos mérlegét a bajnokságban, a BRSE 4 mérkőzést követően 11 ponttal a tabella első helyét foglalja el. A csabai lányok legközelebb a Szent Benedek együttesét fogadják hazai pályán november 12-én, 18 órától. 

Galéria

További programok »

Sport

Újra előnyben a BRSE a bajnoki negyeddöntőben – galériával

A Swietelsky-Békéscsaba 3–0-ra nyert az UTE ellen a női röplabda Extraliga negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén, vasárnap este. Tóth Gábor együttese így ismét vezet az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban. A találkozót Boskó Ágnes, a vendégek feladójának súlyos sérülése árnyékolta be.
2024. február 25. 20:06
FEL