Rajtol az Extraliga – a Nyíregyházát fogadja a BRSE

2023. október 13. 19:30 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba a Fatum Nyíregyháza együttesét látja vendégül a női röplabda Extraliga 1. fordulójában. Tóth Gábor együttese győzelemre készül a szintén jelentősen átalakított kerettel érkező szabolcsiak ellen.

Több mint öt hónap elteltével ismét tétmérkőzésen láthatják kedvenceiket a csabai szurkolók! Az egyesület a májusi bajnoki finálé után jelentősen átalakított csapattal, de változatlan szakmai stábbal, Tóth Gáborral a kispadon várja a 2023/24-es bajnoki szezont. Baran Ádám klubelnök úgy fogalmazott: érzik, hogy a drukkerek is készülnek az új szezonra, hiszen rekordot döntöttek az eladott bérletek számát tekintve.

– Motivált, magyar válogatott játékosok mellé olyan külföldi sportolókat igazoltunk, akik igazi erősítést jelentenek majd. Úgy gondolom, hogy a női Extraliga színvonala folyamatosan nő, ebben a BRSE-nek is nagy szerepe volt az elmúlt évtizedben. Egy gyors, modern röplabdát játszó, szerethető csapat kialakítása a cél, ha ez sikerül, akkor jönnek majd az eredmények is – emelte ki az elnök.

Az ötszörös bajnok keretéből minden légiós, valamint a feladó Bagyinka Fanni is távozott a nyáron. Az érkezők listáján így két irányító is szerepel, a török Cansu Aydinogullari mellett az Egyesült Államokból tanulmányai végeztével hazatérő Kotormán Réka is Békéscsabán folytatja a pályafutását. Center poszton Pintér Andrea és Bodnár Dorottya mellé a válogatottban is bemutatkozó Kump Alíz érkezett.

A liberóknál maradt Molcsányi Rita és Kertész Petra, az ütők és az átlók terén azonban jelentős volt a mozgás: az azeri Margarita Stepanenko, a bolgár Iveta Stanchulova és a belga Dominika Strumilo érkezett a csapathoz. A klub stratégiájában az erős utánpótlás erősítése is nagy szerepet kap, a felkészülés során Budai Viktória és Gergácz Olga már bizonyíthatott az együttesben.

– Kemény edzéseken vettünk részt, nagyon sok edzőmérkőzésen vagyunk túl. Most már tényleg várjuk, hogy élesben is kipróbáljuk magunkat, mindent megteszünk majd azért, hogy győzelemmel indítsuk az idényt – fogalmazott Molcsányi Rita csapatkapitány.

 

Cansu Aydinogullari (feladás közben) tétmérkőzésen is bemutatkozhat a csabai csapatban (Fotó: Somogyi Martin)

Cansu Aydinogullari (feladás közben) tétmérkőzésen is bemutatkozhat a csabai csapatban (Fotó: Somogyi Martin)

 

Az együttesben idén is húzóember lehet a tavaly szerződést hosszabbító Glemboczki Zóra, akire talán a korábbiaknál is nagyobb szerep hárul majd. A nyitásfogadó ütő a nyáron ott volt a válogatottal az Európa-bajnokságon, így jelentős nemzetközi tapasztalatot is gyűjthetett.

– Most már jól érzem magam, szerencsére sikerült felépülnöm a kisebb sérülésemből is. Hosszú felkészülésen vagyunk túl, de úgy gondolom meglesz majd ennek a gyümölcse. A Nyíregyháza is erősödött, ugyan legyőztük itthon őket a felkészülés alatt, az is segíthet, hogy már van tapasztalatunk velük szemben. Örülünk, hogy hazai pályán kezdjük a bajnokságot, mindenképp szeretnénk győzelemmel indítani a szezont – fogalmazott a saját nevelésű játékos.

 

A Nyíregyháza lesz az első ellenfél

 

A Fatum Nyíregyházánál is volt változás bőven a nyáron, a tavaly év közben érkező vezetőedző Tomás Varga most már végig dolgozhatta a felkészülést az együttessel. A szabolcsiak többek között Ana Flavia Galvao személyében brazil feladóval erősítettek, de jött két szerb játékos, a feladó átló, Nina Kocic és a szélső ütő Ivana Jeremic, a venezuelai ütő Asly Antivero, valamint a kolumbiai center, Valerin Carabali is.

A szabolcsiak szerdán már tétmérkőzést játszottak, a Challenge Kupa selejtezőjének első találkozóján 3-1-es vereséget szenvedtek a spanyol FP PRO Voley Andalucia otthonában. A BRSE és a Fatum az előző idény alapszakaszában kétszer találkozott egymással, akkor Molcsányi Ritáék Békéscsabán 3-1-re, Nyíregyházán pedig 3-2-re diadalmaskodtak. A nyírségi rivális meghívást kapott a szeptemberi Boraqua Kupára, akkor a Csaba hátrányból fordítva 3-1-re győzött.

A szombaton 18 órakor kezdődő mérkőzést az M4 Sport+ élőben közvetíti, a találkozó összefoglalóját a hétfői Kezdőkör című sportmagazinunkban láthatják majd.

 

Ismét a Vasas a címvédő, megerősödött a MÁV Előre

 

Október 14-én elindul a nyolc csapatot felvonultató Extraliga alapszakasza, amelyben a csapatok kétszer találkoznak egymással. A bajnokság első szakasza február elejéig tart majd, az együttesek ezt követően a rájátszásban, három győzelemig tartó párharcokban döntik el a helyezéseket.

A címvédő ezúttal is a Vasas csapata, amely nem gyengült tavalyhoz képest, megtartotta kulcsjátékosait, Taylor Bannistert, Ayshan Abdulazimovát és Török Katát, melléjük török és gambiai légiós érkezett, valamint tehetséges fiatalok kaptak szerződést. A fővárosiak az idén több légióst foglalkoztató Kaposvári NRC ellen kezdik a szezont, a somogyiaktól Gyimes Zsófia az egyik legfontosabb távozó, aki éppen a piros-kékekhez írt alá. A tavalyi bronzérmes Szent Benedeknél is jelentős változások történtek a keretben, a füredieknek a legjobb négy közé jutásért a többek között a légiós évek után haza igazoló Pallag Ágnessel és a gyermekvállalás után visszatérő Király-Tálas Zsuzsannával felálló MÁV Előrével is számolni kell. Az előző szezonban 6. helyezett UTE valószínűleg hasonló célért küzdhet idén is, a DVTK pedig főként az Extraligában maradást tűzheti ki maga elé.

 

NŐI EXTRALIGA, 1. FORDULÓ

OKTÓBER 14. (SZOMBAT)
16.00 Vasas Óbuda–KNRC
18.00 MÁV Előre Foxconn–UTE
18.00 Swietelsky-Békéscsaba–Fatum Nyíregyháza

OKTÓBER 15. (VASÁRNAP)
19.00 DVTK Ongropack–Szent Benedek RA

 

További programok »

FEL