Robottechnológiával fejik majd a teheneket Mezőhegyesen

2019. július 26. 14:28 | Szendi Rita

Megfelelő ütemben halad a mezőhegyesi szarvasmarhatelep beruházása. A korszerű és új technológiákkal bővülő terület átadása 2021 első felében várható.

Jól halad a szarvasmarhatelep beruházása – fogalmazott a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója a 7.TV megkeresésére. Pap István Tibor jelezte: a szarvasmarhatelepen korszerű technikákat  használnak majd, így például a fejéshez robottechnológiát alkalmaznak. Arról is beszélt, hogy a fejlesztésekkel sokkal jobb, modernebb körülmények között folytatnak majd tevékenységet, hozzátéve, hogy ez összességében az ágazat eredményességet is jelentős mértékben javítja majd.

A fejlesztés hat ütemből áll. Az új épületek közül már több el is készült - fogalmazott a beruházás és fejlesztési vezérigazgató-helyettes. Turbucz Péter arról tájékoztatott, hogy eddig a nullás, az egyes és a kettes ütem kezdődött el, ezek közül az egyes ütem szinte már teljesen el is készült. A nullás ütemben az új silótér kialakítását végeztetik, ez is a befejezéséhez közeledik. Jelenleg nagy erőkkel a kettes ütem kivitelezése zajlik, ennek részeként két új, termelő istálló és a hozzá tartozó tejházak kivitelezése zajlik.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tejtermelő tehenészetében jelenleg több mint ezer szarvasmarhával foglalkoznak. A szakemberek szerint az állatokat nagyon megviselik a beruházás okozta változások. A területen így fokozottan odafigyelnek arra, hogy az állatokat minél kevésbé viselje meg az építkezés miatt kialakult stresszes helyzet – fogalmazott a telep szarvasmarha-tenyésztési osztályvezetője. Dr. Totthné Dr. Polner Antónia kiemelte: a meleg eddig sokkal inkább megviselte a teheneket, mint az építkezés. Hozzátette: a tejtermelés így az előző évhez képest szinten maradt. 

A tervek szerint a szarvasmarha-állomány egy része a jövő év elején már átköltözhet az új épületbe.

További programok »

Gazdaság

Az MVM támogatja az otthonfelújítási programban résztvevőket

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt.
07:25
FEL