Folyamatosan épül, szépül Mezőhegyes

2022. december 29. 14:41 | Hidvégi Dávid

Folyamatos a fejlődés Mezőhegyesen, ahol az elmúlt években 4 és fél milliárd forint támogatást nyert el az önkormányzat. A dél-békési településen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is hozzájárul a város élhetőbbé tételéhez.

Az óvodát nemrég újították fel 50 millió forintból a Terület- és Település Fejlesztési Operatív Programban. Kicserélték a nyílászárókat, az épület új külső hőszigetelést és belső burkolatot kapott, illetve az udvar is megszépült. Az óvodában egy korszerű interaktívtábla is segíti a nevelő-oktató munkát. Hamarosan az intézményhez tartozó bölcsődét is felújítják 111 millió forintos TOP Pluszos forrásból.

– Energetikai felújítás történik majd a hármas számú óvodai, bölcsődei telephelyünkön. A kettes számú, Ruisz utcai telephely pedig egy közösségi színtérrel bővül, ami nagy segítség lesz az óvodai rendezvények megtartásávban – emelte ki Verébné Sulyok Éva, a Mezőhegyes Városi Önkormányzat József Attila Általános Művelődési Központjának intézményvezetője.

A város számára a múlt örökségének védelme is kiemelten fontos, hiszen a település számos építészeti örökséggel büszkélkedhet. Mindegyiket szeretné rendbehozni az önkormányzat.

– A világháborúk és a későbbi zivataros események sem érintették az épületeket, nem tűntették el. Rendkívüli módon gazdagok vagyunk régi zabtornyokban, magtárakban, istállókban, diadalkapukban, és ott van a ménes, a rendészeti központja. Ezek mind-mind eredeti állapotukban maradtak fenn, és most ezek az épületek újjászületnek – hangsúlyozta Tarkó Gábor helytörténész.

Mezőhegyes folyamatosan szépül. Az önkormányzat az elmúlt években 4 és fél milliárd forint támogatást nyert a fejlesztésekre.

– A fejlesztésekben vannak olyanok, amelyek arra szolgálnak, hogy a lakosságnak minél jobb feltételek biztosítson. Ezek érintik az óvodákat, a bölcsődét, a játszótereket, de közterületekről, így járdákról és utakról is beszélhetünk. Ugyanakkor van egy tíz kilométeres kerékpárút-hálózatunk, amely a munkahelykre jutást, illetve a különböző turisztikai célpontok megközelítését segíti – fogalmazott Pap István Tibor polgármester.

Fejlesztik a Nemzeti Ménesbirtok iskoláját is. Az intézmény egy háromezer négyzetméteres sportcsarnokkal bővül, a munkálatok több mint 3 milliárd forintba kerülnek. A létesítményben a hagyományos kézilabda- és kosárlabdapályák mellett edzőterem, vívópást és mászófal is lesz. A Nemzeti Ménesbirtok udvara a magyar lótenyésztés bölcsője. Itt található az ország első fedeles lovardája, a ménes kocsimúzeum és a központi istálló. Az épületeket hatalmas őspark veszi körül. A turisták által kedvelt területen számos fejlesztést terveznek.

– Felújítjuk a korábbi Nonius szállót, amelyből egy négycsillagos, 16 szobás szállodát alakítunk ki, illetve a mögötte található parancsnoki épületben szintén. A belvárosban egy 150 férőhelyes kollégium szintén építés alatt van – mondta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. PR és Marketing igazgatója, Varga Anikó.

A városvezetés célja, hogy a település a zöld szigeteivel még vonzóbb legyen a turisták számára.

– Mezőhegyesnek lesz egy olyan magja, ami eddig hiányzott. Ezek a gyönyörű épületek kicsit széttagolva, kicsit szigetszerűen léteztek, jelenleg ennek összekapcsolása zajlik. Van egy gyönyörű tó, a Békás tó, amelynek a rekonstrukciójára nagyon sok pénzt nyert az önkormányzat. Ennek a rehabilitása már folyik. Azt gondolom közösen a ménesbirtokkal, az önkormányzattal sikeresek lehetünk Mezőhegyesen – fogalmazott Erdős Norbert országgyűlési képviselő.

További programok »

FEL