Folyamatosan érkeznek a fejlesztések Mezőhegyesre

2022. augusztus 9. 07:16 | Vincze Attila

A Magyar Falu Program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Mezőhegyesen megvalósuló beruházásairól tartottak tájékoztatót hétfőn. A fejlesztések célja a város élhetőbbé tétele, valamint hosszútávon a helyi turizmus erősítése.

A polgármesteri hivatal dísztermében tartott eseményen a térség országgyűlési képviselője elsősorban a folyamatban lévő TOP Plusz pályázatokról számolt be. Erdős Norbert az európai uniós projektek közül kiemelte azt a mintegy 366 millió forintos komplex infrastrukturális fejlesztést, amely mások mellett tórendezést, parkfejlesztést, a fiatalok számára is vonzó zenés találkozóhely kialakítását, valamint útburkolat szélesítést is tartalmaz. Mint mondta, ez a beruházás tulajdonképpen a belváros megújítását szolgálja, vonzóbbá téve azt akár a turisták számára is. A képviselő továbbá ismertette a másik két elnyert uniós finanszírozású projekt részleteit, melyek során egy óvodaépület, illetve egy bölcsőde energetikai felújítása történik majd meg, egyenként 125 és 111 millió forintból. 

– Nem is biztos, hogy a beadás pillanatában tisztában volt vele a mezőhegyesi képviselőtestület, hogy ezek az energetikai fejlesztések milyen fontosak lesznek majd a jövő évi telet tekintve, mert nyilvánvalóan a költségek emelkedni fognak, viszont hogyha megfelelően védekezik ezzel szemben egy önkormányzat, tehát felújítja az épületeit, energetikai korszerűsítésekbe vág bele, akkor rezsit tud csökkenteni – hangsúlyozta Erdős Norbert.

A város polgármestere a Magyar Falu Program nyertes mezőhegyesi pályázatairól szólva elmondta, hogy ennek köszönhetően tudnak új fűnyíró traktort beszerezni, járdafelújítást végezni, illetve a polgármesteri hivatal részleges födémrekonstrukcióját is ebből a támogatásból fedezik. Pap István Tibor szerint a jelen gazdasági helyzetben – a növekvő építőanyagárak mellett – nem engedhetik meg maguknak, hogy csússzanak a kivitelezéssel, tehát mindenhol, ahol lehetett már elindultak az építkezések. 

– A Magyar Falu Program megnyert pályázatainak viszonylatában igen jól állunk, hiszen a négyből három folyamatban van, egyedül az urnafal és környezetének felújítása az, amivel kicsit lassabban haladunk, gyakorlatilag a másik három az vagy kész van vagy hamarosan befejeződik – részletezte a városvezető.

A polgármester az elnyert TOP Plusz pályázatok kapcsán kiemelte, hogy az óvoda és a bölcsőde felújítás esetében a napokban lát hozzá a kivitelező a munkához, míg a komplex infrastruktúra-fejlesztésnél a tervek szerint ősszel indulhatnak el a munkálatok. 

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL