14 milliárdos fejlesztés indul Mezőhegyesen

2018. október 6. 11:06 | behir.hu

Újabb fejlesztés indul a mezőhegyesi nemzeti ménesbirtokon – jelentette be pénteken, a dél-békési településen Lázár János. A ménesbirtok által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos kiemelte: új szarvasmarha telepet és egy ipari központot hoznak létre, emellett új gépeket is beszereznek.

Mezőhegyesen a lótenyésztés nagy hagyományokra tekint vissza. Innen származik az őshonos magyar fajta, a nóniusz is. Az állomány gyarapszik, ma már nem csak hazánkban, hanem világviszonylatban is egyre többen keresik az itteni tenyésztésű fajtákat. A növénytermesztés és a díjnyertes marhákat számláló holstein-fríz állomány egyaránt kimagaslónak számít.

Lázár János pénteken több, nagy volumenű fejlesztést jelentett be. Ezektől azt várják, hogy nő a cég termelékenysége.

- A három beruházás része egy új tehenészeti telep, lesz egy új ipari központ szárítóval, illetve különböző feldolgozókkal, valamint új gépeket is beszerzünk. Jelen pillanatban 14 milliárd forint értékben tervezzük ezeket a fejlesztéseket. Ez különösképp fontos ahhoz, hogy teljesítsük a kormány által kiszabott célokat - fogalmazott a kormánybiztos.

A várakozások szerint a ménesbirtok öt év múlva Magyarország, tíz év múlva pedig Európa legjobb mezőgazdasági vállalkozásává válik - fűzte hozzá Lázár János.

Pap István Tibor arról beszélt, hogy a termelési eredmények már most jóval a várakozások felett vannak.

- Finanszírozzuk az oktatást, a lótenyésztést és a műemlékvédelmet, amelyek nem profitorientált tevékenységek. Azt látjuk, hogy 2017-ből és 2018-ból is megfelelő pénzügyi eredménnyel dicsekedhetünk és ezt tovább fejleszthetjük a közelgő beruházásokkal - hangsúlyozta a ménesbirtok vezérigazgatója.

A szarvasmarhatelep létrehozásának érdemi része már októberben elkezdődik - tette hozzá Pap István Tibor, aki kiemelte: már közel ötven gép és művelőeszköz meg is érkezett a többlépcsős beruházás részeként.

 

További programok »

Gazdaság

Digitalizálódnak a szakmák és ezzel jól járhat a társadalom

Hogyan alakítja át a digitalizáció a tudományok és a szakmák jövőjét? – ezen elmélkedtek „A technológia lehetőségei - az EMBER az új világban” című konferencián, amely a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a biológia, az orvostudomány és a jogtudomány szaktekintélyeit szólaltatta meg. Az alkalmon különböző tudományágak és intézmények szakértői egy platformon vázolták jövőképüket a technológiai fejlődés perspektívájában, a békéscsabai Gál Ferenc Egyetem előadótermében.
17:35
FEL