Robban a természet! - Idén júniusban várható az első madárgyűrűzés

2021. május 18. 17:00 | Csiffáry Zsuzsanna

Májusban látványosan ébred a természet, madaraink pedig hangjukkal is megszépítik mindennapjainkat. A következőkben helyi szakemberek mutatják be azt, hogy mi történik a madarak körében ebben az időszakban, illetve kiemelik, hogy miért is fontos a madárgyűrűzés és a vonuláskutatás.

 

Májusban robban a természet, amikor is kis szárnyasaink egyre jobban mozgolódnak. A Magyar Madártani Egyesület helyi szakértője kiemelte, hogy a madarak életében ez az egyik legmozgalmasabb időszaka az évnek.

– Május első fele a legmadárdalosabb időszak az évben, hiszen ilyenkor indulnak meg a költések. Azok a fajok, amelyek messzebbről érkeznek vissza hozzánk, értelemszerűen később fejezik be a vonulásukat, később kezdik el ezt a tevékenységet. Azok a madárfajok, amelyek télen is náunk maradnak, már a második költésüket kezdik – fogalmazott Mazula András a Magyar Madártani Egyesület helyi szakértője.

A madárgyűrűzés mint kutatási módszer a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézre kerülése sokat árul el életükről, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, illetve a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózatát.

– A madárgyűrűzés – amelynek nemcsak Magyarországon van nagy hagyománya – az emberi kíváncsiságot elégíti ki. Nagy az érdeklődés az iránt, hogy gólyáink, fecskéink és a körülöttünk élő madarak hol tölthetik a telet, illetve merről jönnek vissza tavasszal. Az információszerzést ennek a kutatótevékenységnek köszönhetjük – mondta el a Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember. Ismertette, hogy a célirányos bemutatógyűrűzéseken a bokorlakó énekesmadarakat szokták megfogni. A programok célja az, hogy felhívják a figyelmet a madarak védelmére. Az idei első ilyen alkalom júniusban várható.

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL