Rendhagyóan, de megünneplik augusztus 20-át a megyei városok

2020. augusztus 19. 07:24 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Nem enyhült az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó jogszabály, amely a koronavírus-járvány miatt van érvényben Magyarországon. Az, hogy augusztus 15-e után továbbra is életben maradt a korlátozás, gyakorlatilag megpecsételte a nagy rendezvények sorsát. Megemlékezések lesznek, de például tűzijátékot Orosházán, Gyulán és Békéscsabán sem szerveznek.

Idén a lakosság egészségének megóvása érdekében és a hatályos jogszabályok miatt az orosházi Petőfi Művelődési Központ nem rendezi meg a négy napos hosszúhétvégére tervezett nagy koncerteket. Erről bővebben ide kattintva olvashatnak.

– Ami biztos lesz Orosházán augusztus 20-án: 9 órától várunk mindenkit az ünnepségre a Szent István szoborhoz. Ezt követően, 10 órától adják át az idei városi kitüntetéseket, ennek helyszíne az Evangélikus Templom lesz, ugyancsak a Petőfi Művelődési Központ szervezésében. Bogárzón a Nemzeti Vágta előfutamát is megtartják, ezt a programot a helyi lovas egyesület szervezi meg – tájékoztatott Vági Kata, a Petőfi Művelődési Központ szakmai vezetője.

Ahogy arról már beszámoltunk, Gyulán, a vár előtt délután családi programok várják az érdeklődőket, majd este fél 9-kor a hagyományoknak megfelelően a Tószínpadon rendezik meg az ünnepi műsort, amely ingyenes, de idén eltér az előző években megszokottaktól.

– Regisztrációhoz kötjük majd az ünnepi műsort a Tószínpadon, azaz 500 főt várunk a rendezvényre. Az ünnepi program Görgényi Ernő polgármester beszédével kezdődik majd, amelyet a Turay Ida Színház produkciója követ Szent István misztériumjáték címmel. Az előadás első királyunk életútját mutatja be látványos képi világgal és zenei hangzással – mondta el Repisky Dániel, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kulturális szervezője.

Békéscsabán idén a korlátozások miatt a nagy, központi rendezvények elmaradnak, de több helyszínen rendeznek gyerekek és felnőttek számára programokat csütörtök délután.

– A városvezetés augusztus 20-án, délelőtt helyez el koszorút a főtéren, a Szent István szobornál. Délután öt helyszínen lesznek kisebb koncertek, hogy a hallgatóság, a nézőközönség ne egy koncentrált helyszínen gyűljön össze – hangsúlyozta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A megyeszékhelyen a Széchenyi Ligetben, a Meseházban, a Jaminai Közösségi Házban, a Lencsési Általános Iskolában és az Ibsen-udvarban délután 5 órától kezdődnek a gyerekeknek szóló programok. Ezt követően a Széchenyi Liget kivételével a felsorolt helyszíneken, valamint a Csabagyöngye stégen este 8 órától a felnőtteket várják koncertek. A részletes békéscsabai programokat ide kattintva találják meg.

További programok »

Gyula

FEL