Tűzijáték nélkül, de lesz megemlékezés augusztus 20-án Gyulán

2020. augusztus 11. 16:03 | behir

Bár tűzijátékot nem rendeznek, nem marad el az augusztus 20-i megemlékezés Gyulán. Szabadtéri, kislétszámú családi programok, kötött létszámú esti ünnepi műsorral, amelyre regisztrálni kell – így jellemezhetők röviden az államalapítás emlékünnepének gyulai történései augusztus 20-án – írja a Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. közleményében.

Idén valamennyiünk egészsége érdekében az eddiginél is szorosabb együttműködésre van szükség a szervezők és az emlékezni kívánók között, mint az elmúlt években.

A járványügyi szabályok betartása miatt ugyanis csak a jogszabályban megengedett létszámú néző lehet jelen a 20 óra 30 perckor, a Tószínpadon kezdődő ünnepi műsoron. A városvezetés és a rendezvényt szervező Erkel Ferenc Művelődési Központ szakemberei emiatt úgy döntöttek, hogy a helyszín körüli ideiglenes kerítést nem bontják el, a részvételt pedig előzetes regisztrációhoz kötik. Így elkerülhető, hogy a biztonságosnál nagyobb létszámban érkezzenek érdeklődők, illetve hogy a nézőknek a kezdés előtt órákkal korábban helyeket kelljen foglalniuk az ötszáz fős nézőtéren.

Az érdeklődők esti műsorral a művelődési központ jegypénztárában tudnak regisztrálni, vagy telefonon a 70/387-0936-os telefonszámon számon hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken 10.00-18.00, illetve kedden 10.00-16.00 között.

A polgármesteri köszöntőt követő ünnepi műsort idén a Turay Ida Színház művészei adják. Szent István Misztériumjáték című produkciójuk első királyunk életútját – születésétől királlyá koronázásáig – rendhagyó módon tárja elénk, gazdag látvány és zenei világot ötvözve, hangos-képeskönyv formájában. A darab szövetében az Intelmek és a Szent István legendák keresztényi tanításai fonódnak össze az ősmagyar hitvilág regösénekeivel, miként a színművészek hangjátéka a táncművészek pazar koreográfiájával. Így válik a néző egy egészen szokatlan színházi élmény részesévé, s kerül hozzá közelebb az ezeréves múlt homályából Szent István, a döntések súlya alatt istenben bizakodó, esendő ember, és István király, a végsőkig elszánt európai uralkodó.

A táncos produkcióban megszólaló történelmi személyeknek többek között Nemcsák Károly, Viczián Ottó, Nyírő Beáta, Csere László, Vida Péter és Boros Zoltán kölcsönözték a hangjukat.

A nap programjában olyan családi események kaptak még helyet, amelyek a szabadtérnek köszönhetően a biztonságos távolságtartás betartásával együtt is élvezhetőkek. A szervezők a járványveszély miatt természetesen e programelemek résztvevőitől is együttműködést kérnek. A 17 órakor induló kiegészítő események kedvezőtlen időjárás esetén elmaradnak.

A nap egyetlen, időjárástól függetlenül megvalósuló eleme, a fél kilenckor kezdődő ünnepi műsor esőhelyszíne: az Erkel Ferenc Művelődési Központ színházterme.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy az idei ünnepen nem rendeznek tűzijátékot.

 

A tervezett program:

 

17.00 Bábika Népi Játszóház

Helyszín: Várkert

18.00 Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia közönségcsalogató műsora

Helyszín: Várkert

19.00 Mester és tanítványai – Téglás Ferenc és zenekara

Helyszín: Rondella

20.30 Ünnepi műsor

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere ünnepi beszéde

Szent István Misztériumjáték

történelmi hangos-képeskönyv a Turay Ida Színház táncművészeinek előadásában

Helyszín: Tószínpad

Esőhelyszín: Erkel Ferenc Művelődési Központ

22.00 Hevesi Imre akusztikus retro koncertje

Helyszín: Rondella

 

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

További programok »

FEL