Rendhagyó évforduló: Öt éve nyitott meg a felújított gyulai Almásy-kastély

2021. március 17. 18:21 | Vincze Attila

Március 18-án lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A 2016-ban átadott egykori főúri épületben a kivitelezők többek között egy állandó kiállítást, toronykilátót, valamint kávézót és ajándékboltot alakítottak ki. A kiállítóhely a pandémiás helyzetre való tekintettel rendhagyó módon ünnepli meg a kerek évfordulót.

Kereken öt évvel ezelőtt, 2016. március 18-án adta át Lázár János, akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot. A várfürdő szomszédságában található kiállítóhely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A nyitás óta ugyanis több mint 360 ezren látogatták meg az időközben több díjat is elnyert kastélyt. Idén a látogatóközpont munkatársai a pandémiás helyzetre való tekintettel csak online módon emlékeznek meg az évfordulóról. A helyszínen azonban egy különleges meglepetés is várja majd a járókelőket.

– Egy fotóponttal is készülünk a születésnapra, amelyet a kastély parkjában állítunk fel március 18-án. Ehhez majd egy játékot is kapcsolunk, de igazából maga a fotópont jól jeleníti meg azt a fajta kreativitást és játékosságot, amely a kastély állandó kiállítását is jellemzi – hangsúlyozta Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

Nemrégiben fejeződött be a kastély melléképületének felújítása. A Stefánia-szárny patinás bálterme egyelőre még üres, de már csak a berendezési tárgyak és a bútorok beszerzése van hátra.

– Olyan egyedülálló bálterem jött létre, melyhez hasonló a környéken nem található. A rendezvényterem kialakítása az ötcsillagos kategóriát idézi és ha kinyithatunk, akkor természetesen ezt is szeretnénk majd megmutatni azoknak, akiket ez érdekel. Az új épületszárnyban szintén szervezünk majd különleges tárlatvezetéseket, hiszen itt már a gasztrotörténet is nagy hangsúlyt kap – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója.

A látogatóközpont az új Stefánia-szárnyat országos televíziócsatornák képernyőin és óriásplakátokon is népszerűsíti márciusban, ezzel is készülve a járvány utáni nyitásra.

További programok »

Gyula

A kastélyban és a várban folytatódik a városismereti képzés

Gyakorlati résszel folytatódik a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. városismereti képzéssorozata. Tavasszal a járványhelyzet miatt online platformon frissíthették fel a várossal és a turisztikai attrakciókkal kapcsolatos ismereteiket kilenc gyulai szálláshely és a Várfürdő dolgozói. Október 27-én személyesen is találkozhatnak a vár és az Almásy-kastély kínálatával.
2021. október 23. 12:27
FEL