Országos rendezvénysorozattal ünnepel a harmincéves magyar IQ-klub

2023. március 22. 06:22 | behir

A magyarok legintelligensebb 2%-át tömörítő, nemrég Békéscsabán is helyi csoportot alapító Mensa HungarIQa Egyesület 2023 márciusában ünnepli harmincadik születésnapját. A számos hírességet sorai között tudó szervezet a jeles évforduló alkalmából országos rendezvénysorozattal, IQ-napokkal és helyszíni tesztírási lehetőséggel népszerűsíti az intelligenciát és a problémamegoldó gondolkodás fontosságát.

Az elmúlt harminc évben a Mensa HungarIQa számos kezdeményezéssel, programmal irányította rá a figyelmet az intelligencia fontosságára. 2003-ban és 2005-ben IQ – Az ország tesztje címmel szerveztek egész estés televíziós intelligenciatesztet az RTL Klubbal együttműködve. A Mensa-futballválogatott 2005-ben nyerte el első világbajnoki címét, amelyet azóta újabb címvédésekkel toldott meg. A 2010-es években érettségizők és felsőoktatási hallgatók tízezrei mérhették meg intelligenciájukat a Diákhitel Központtal közösen szervezett Nagy Diák IQ-teszt révén. 2015-től pedig a magyar Balanyi Bibiána tölthette be az angliai székhelyű Mensa International elnöki tisztjét négy évig.

A Mensa HungarIQa által szervezett jubileumi IQ-napok során kvízekkel, logikai játékokkal és fejtörőkkel, az intelligencia érdekességeit bemutató előadással készülnek a szervezők az ország több megyeszékhelyén. A több hónapos sorozat első állomása Székesfehérvár lesz április 1-jén. Az ünnepi eseményekről, továbbá a szervezettel, az intelligenciával kapcsolatos legérdekesebb információkról az egyesület honlapján lehet bővebbet megtudni, ahol online IQ-próbatesztet is kitölthetnek a szellemi kalandra vágyók.

A Mensa egy közel 145 ezer tagú nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában azzal a céllal, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket: egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése. Magyarországi szervezete az 1993. március 20-án alapított, idén jubiláló Mensa HungarIQa.

Az egyesület országos szinten is terjeszkedik. Békéscsabai helyi csoportunk 16 fővel jött létre 2023 februárjában Varga Róbert vezetésével. Róbert számára nem ismeretlen a társadalmi szerepvállalás, hiszen a BRSE technikai igazgatójaként ismert és aktív szereplője a város sportéletének. „A célunk, hogy a március 25-ére szervezett tesztírással újabb tagokkal bővüljön a csoport, és a többi helyi Mensa-közösséghez hasonlóan itt is létrejöjjön, fejlődjön egy élénk szellemi közeget kínáló, egymást fontos kérdésekben segítő társaság.” - tette hozzá a békéscsabai csoport vezetője.

Forrás: Mensa HungarIQa Egyesület

További programok »

FEL