30 éves a Csabai Mérleg

2021. október 2. 12:21 | Erdei-Kovács Zsolt

Az évforduló éppen megfelelő arra, hogy mérleget vonjunk, összegezzünk vagy éppen csak megálljunk néhány szóra. A lapot az eltelt három évtizedben sokan sokféleképpen gondozták, de ami közös halmazként említhető az a szakmai megalapozottság, a magas színvonal és a szerethetőség.

Ez utóbbi momentum valami olyan összetevő, ami nem alakul ki egyik pillanatról a másikra. Illetve vagy kialakul vagy nem. Arculati szakértők általában sokat gondolkodnak azon, hogyan lehet szerethetővé tenni valamit, ami nem feltétlenül az. A sárga újságként is említhető lap bábái egyáltalán nem ezen törték a fejüket, hanem sokkal inkább azon, hogyan lehetne a legjobbat kihozni a lehetőségekből, vagy még inkább a lehetőségeken túlmenően. Nos, mindez maradéktalanul sikerült. És a szerethetőség is kialakult közben, mert ők maguk is szeretettel végezték ezt a hozzáértést igénylő műveletet. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy mindenkinek van legalább egy sztorija a lappal összefüggésben. Mindenkit azonban, bármennyire is szeretnénk, nem lehet megkérdezni.

A korábbi és jelenlegi „felelősök”, vagyis a szerkesztésért, megjelenésért felelős személyek jó részét azonban igen. A jó rész ezúttal mennyiségi és nem minőségi viszonyban áll, ezen ne tessék megsértődni! Kezdjük a sort mindjárt az éppen aktuális vezetővel, vagyis Hatala Boglárkával, aki hat éve gondozza az újságot. Mint fogalmazott, a főszerkesztői tisztség betöltését megelőzően több helyen megfordult, a tanulmányút állomásai Székesfehérvár, Debrecen és Pécs voltak, ahol annak járt utána, hogy hogyan működnek a megyeszékhelyeken megtalálható médiacentrumok. Volt, ahol Békéscsabához hasonlóan szintén volt újság, s volt ahol nyomtatott hírközlő egyáltalán nem volt megtalálható, rádió viszont igen.

Az egyedi jellemzők sok helyen meghatározóak, sőt, alapvetésnek tekinthetők. A Csabai Mérlegről tudható, hogy a 7.Tv és a behir.hu családjába tartozik, illetve utóbbi kettő tartozik az elsőhöz. A jelenlegi főszerkesztő azt is elmondta, hogy az itt dolgozó munkatársak igazán szerencsésnek érezhetik magukat, mert több szakágban is kipróbálhatják magukat, ami fejleszti az újságíró készségeket és csiszolja, erősíti a képességeket. Hangsúlyozta: Mikóczy Erika nélkül nem lenne újság, ő az, aki felelős szerkesztőként mindent megtesz azért, hogy a csabai postaládákban időben és tartalmasan ott legyen az aranyként sárgálló önkormányzati vetületű print termék. Az újság valóban színes, mert sok minden megtalálható benne, a közgyűlési tudósításoktól, beszámolóktól elkezdve rengeteg alapvető fontosságú információ és érdekesség olvasható a hasábjain.

Mikóczy Erika azt emelte ki, hogy ez nem egyszemélyes műfaj, csapatjáték.

Galéria

Az, hogy az újság ma is létezik, mindazok érdeme, akik valaha is dolgoztak azon, hogy újra meg újra megszülethessen a lap. A kolléga több mint 29 éves újságírói pályafutást tudhat maga mögött, ami fantasztikus, igencsak elismerésre méltó teljesítmény. Mint mondta, három gyermeke van, s a Csabai Mérleg egy kicsit olyan, mintha a negyedik lenne. Jó látni a fejlődését, s részt venni a formálásában – foglalta össze.

– Hálás vagyok, hogy 30 évig fennmaradhatott. Nagyon hálás vagyok Szvetónak, Sztojcsev Szvetoszlávnak, hogy elindította, értékké formálta, és a városvezetésnek, mert úgy gondolták és gondolják, hogy az önkormányzatisággal együtt jár egy lap is – mondta el kérdésre, a Hatala Boglárka által csak tyúkanyóként emlegetett felelős szerkesztő.

Diós Zsolt, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője, aki házigazdaként, vendéglátóként olvasóként és újságíróként is szerette, szereti a lapot. – A 30 év önmagában is nagy szám. Ezt az újságot a történelem hozta létre, volt egy szabad választás, ami után megszületett az önkormányzatiság és a közgyűlési képviselők döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy lapot, aminek a segítségével kommunikálni tudnak a városlakókkal – vázolta a történeti alapokat a cég vezetője. Mint megfogalmazta, ez 1991. október 2. előtt nagyjából 45 évig nem történhetett meg. Kezdetben hetilap volt, majd kétheti lett, s talán minden ilyen kerek évfordulónál érdemes megállni legalább egy percre és elgondolkodni az eltelt időszakon – mondta. A múlt mellett a jövő is lényeges és ezzel összefüggésben tudható, hogy korábban volt és jelenleg is van arra törekvés, hogy a városi újságot a legifjabb olvasók is ismerősként üdvözölhessék. Az is meghatározó adalék, hogy a munkatársak közül hatan vannak, akik fiatalabbak, mint maga az újság.

Bármi történt, egy alkalom sem volt, hogy még akár egy szám is kimaradt volna.

Nem maradhat ki a felszólalók közül Fábián Tamás sem, aki pedig 2007-ben hét hónapig felelt szakmai vezetőként. – Megtisztelő, hogy részem lehetett benne, hiszen a szülővárosom lapjáról van szó – összegzett röviden, majd hozzátette, igencsak szűk az a közösség, melynek tagjai elmondhatják magukról, hogy szerkesztői lehettek ennek a sajtóterméknek. – Igaz nem futott ki a történet, de emiatt nincs bennem keserűség – egészítette ki, aláhúzva: fontos, hogy a helyhatóságnak saját szócsöve legyen, ahol megjelenhetnek a közérdeklődésre számot tartó események. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy szakmai vezetőként abba az irányba mozdult, hogy a kézzel fogható végeredményben leginkább a szolgáltatói szemlélet jelenjen meg.

A hóhérok akasztása ezzel nem ért véget, hiszen Botyánszky Mária sem szólalt még meg. Mint ahogy a Csabai Mérleg jövő héten megjelenő számában is  fogalmazott: éppen ideje lenne, ha bekerülne a Békéscsabai Települési Értéktárba, mint csabaikum, vagyis békéscsabai érték, meghatározó különlegesség. Három évtized összes eseménye megjelent, az önkormányzati választások, a diákpolgármesterek, a szépkorúak köszöntése, kivel mi történt, az utcákról, az épületekről mindent elmondott az újság és most mindent vissza lehet nézni, csak egy kattintás az egész – részletezte. – Bízzunk benne, hogy még sokszor 30 év adatik, és beszámol majd a továbbiakban is a csabaiaknak fontos dolgokról, értékteremtő és értékőrző lesz – zárta gondolatait.

Végezetül Gécs Béla következik, aki viszont a technikai megvalósításért, nyomdatechnikai jellemzőkért és az igazán jellegzetes, különleges sárga színért is felel. – Egyszer felhívtak a városházáról, hogy fáradjak be, mert szeretne velem beszélni a polgármester, őt Pap Jánosnak hívták, és felkért, hogy vegyek részt az újság létrehozatalában – emlékezett vissza a nyomdász, aki abba is bevatott minket, hogyan lett sárga a sárga újság. Eredetileg a lap, az A4-es méretű újság maga volt sárga, ami a miskolci nyomdában készült, majd a későbbiekben már, amikor nem gyártották ezt a fajta speciális papírt, akkor nyomtatással tették színessé. Azt biztosan mindenki tudja, hogy Gécs Béla 1993 óta szerzőként is említhető. Több nyomdatechnikai bravúr is fűződik a nevéhez, többször megalkotta ugyanis a világ legkisebb újságját, ami egészen különleges Mérleg-kiadásoknak tekinthető.

A harminc évvel ezelőtt, 1991. október 2-án megjelent Heti Mérleg címlapja:

További programok »

FEL