Rekordszámú résztvevője lehet a hétvégi Három Város Teljesítménytúrának

2019. május 8. 12:38 | Tószögi György

A Körösök Völgye Turista Egyesület a most esedékes hétvégén 18. alkalommal rendezi meg a közép-békési térség legjelentősebb túraprogramját, a Három Város Teljesítménytúrát. A Békést, Békéscsabát és Gyulát összekötő tavaszi túrazarándoklat idén Ötpróba pontszerző helyszínként a szokásosnál is több embert csábíthat.

Teljesítménytúrás körökben ismeretes, hogy a KVTE hagyományos tavaszi, tömegeket megmozgató gyalogos, kerékpáros és evezős túraeseménye idén bekerült az országos Ötpróba rendezvények közé. Az Ötpróba Magyarország egyik legnagyobb, közel 12 ezer tagot számláló szabadidősport-közössége, amely a legszínvonalasabb hazai sportprogramokat kínálja tagjainak. Az Ötpróba-tagok a több mint 120 rendezvényen 5+1 sportágban (futás, úszás, túrázás, kajak-kenu, kerékpározás + triatlon) gyűjthetnek pontokat, amelyeket értékes sportfelszerelésekre válthatnak be.  

Ebbe a rendszerbe került be a békéscsabai Körösök Völgye Turista Egyesület tavaszi teljesítménytúrája, amelynek alapvető célja, hogy  egybekapcsolja a közép-békési térség három legjelentősebb városát, Békést, Békéscsabát és Gyulát, illetve bemutassa a városok határában haladó turistautakat.

 

Fotó: Tószögi György

 

A Körösök Völgye Turista Egyesület elnöke, Túróczy József tájékoztatása szerint a nem túl megerőltető túra gyalog, kellemes sétatempóban, akár kisebb gyerekekkel is teljesíthető. A gyalogosok, a kerékpárosok és a vízitúrázók több résztáv közül választhatnak. A túra útvonala jól jelzett turistautakon, a településeken kívül jellemzően erdei-ligetes környezetben vezet. A vízitúrázók az Élővíz-csatorna, illetve a régi Fehér-Körös medrében evezhetnek, keresztül a három város legszebb belvárosi parkjain.

A túrák bejárása egyénileg vagy csoportosan történik, külön túravezető nélkül. Nem versenyről van szó. Az érintett településeken, illetve azok között egy-egy előre megadott ponton (az ellenőrző pontokon) bélyegezni kell, ezzel lehet igazolni a túra teljesítését. Minden induló a rajtnál igazolólapot kap – rövid útleírással és térképpel – a nagytáv felénél és a célban pedig elemózsiát és innivalót. A túra teljesítéséért kitűző jár.

Az esemény évek óta töretlen népszerűségére jellemző, hogy általában száznál is több embert mozgat meg, de az Ötpróba miatt most tovább bővülhet a népes mezőny. Annál is inkább, hiszen az eddig egy napon szerveződő túranemek a pontszerző lehetőség érdekében idén különválnak, szombaton az evezés, vasárnap pedig a gyalogos és pedálos része várja az indulókat. Az érdeklődés a hétvégi túraprogramra máris jelentős, hiszen csak a gyalogos és kerékpáros vasárnapi etapra már több mint 150 fő jelezte részvételi szándékát.

 

Fotó: Tószögi György

 

Az evezős szombati napot lebonyolító Százlábú Egyesület elnökének, Zanócz Róbertnek a tájékoztatása szerint az általában mindig kevesebb érdeklődőt vonzó vízi próbatételre is már 80-90 fő nevezett, ami jól tükrözi az idei „túraláz” hőfokát. Örvendetes módon az ország minden részéről érdeklődtek, ami jól mutatja, hogy a túrázó nagyközönség számára a Körös-vidék vadregényes „vizes” szépségei sokak számára még felfedezetlen és vonzó foltok a túrázás színes hazai palettáján.

A hétvégi túraprogramra a szervezők minden érdeklődőt várnak, tájékozódni a lebonyolító szervezetek honlapján, a kvte.hu és a szazlabu.hu oldalon lehet.

 

Fotó: Tószögi György

További programok »

FEL