Rejtélyes fénypontok az égen

2020. április 22. 19:32 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az elmúlt napokban egyre többen kérdezték a közösségi oldalak békéscsabai csoportjaiban, hogy mik lehetnek azok a fényes pontok az éjszakai égbolton, amelyek egyforma távolságra libasorban követik egymást. A kitartóbbak egymás után hatvan fénypontot számoltak meg. Voltak, akik repülőgépnek gondolták, és voltak olyanok is, akiknek ennél merészebb elképzeléseik voltak az éjszakát átszelő pontokról – természetesen azoknak volt igazuk, akik a műholdakra tették le voksukat.

Nem akármilyen műholdak ezek, mivel nem más a tulajdonosuk, mint Elon Musk űripari vállalata a SpaceX. A cég ezeknek a műholdaknak a több szakaszban történő pályára állításával, egy olyan olcsó, globális internetszolgáltatást épít ki, amely nem függ a földfelszíni infrastruktúrától, így olyan helyekre is eljuthat az internetszolgáltatás, ahol eddig erre nem volt megfelelő eszköz. A program végére a szakemberek úgy tervezik, hogy legalább 4 milliárd emberhez tudnak eljuttatni nagy sávszélességű internetet.

A 2002-ben alapított SpaceX vállalatnak nem kisebb céljai vannak, mint lecsökkenteni az űrrepülés költségeit, és többek között kolóniát létrehozni a Marson, de jó úton haladnak ezek megvalósításához, hiszen ez volt az első magán vállalat, amely többek között sajátfejlesztésű űrhajó jutatott a világűrbe, sőt a Nemzetközi Űrállomáshoz. Arról se feledkezzünk meg, hogy ez a vállalat juttatta Nap körüli pályára, a Tesla egyik Roadster-ért, amelynek Starman a „sofőrje”. A 2018-ban fellőtt űrautó mára megkerülte a Napot, és idén megközelíti a Marsot. A Starman és autója tervezet útvonalát ebben a videóban láthatják.

 

 

A globális internetszolgáltatásra 2016 végén kért engedélyt a cég, és 2018-ban állította pályára első tesztműholdjait. Ezt követően a Starlink műholdprojektben 2019. május 24-én vitte fel az első 60 műholdat az a Falcon 9 rakéta, amely vissza tud térni a Földre, és újból fel lehet használni. A műholdak szabályosan egyvonalban haladnak a Föld felszíne felett mintegy 550 kilométeres magasságban, 24 különböző pályasíkon.

 

 

Az azóta eltelt hónapokban további négy alakalommal küldtek fel az űrbe újabb műholdcsomagokat. Legutóbb március 18-án, szerdán indítottak útnak 60 műholdat, ezekkel együtt már közel 300 internetszolgáltatást biztosító eszközt állított pályára a SpaceX.

 

 

A cég szakemberei úgy tervezik, hogy 4425 műholdat helyeznek el, ezzel tudnák biztosítani a megfelelő minőségű internetszolgáltatást. Ugyanakkor a Starlink projekt kapcsán számos probléma merült fel, a második csomag pályára állítása után például már egyre jobban zavarják az eszközök a munkájukban a csillagászokat. Közben egyre több cég jelenti be, hogy beszáll az űrversenybe, ami megnöveli az úgynevezett űrszemétveszélyt. Igaz a SpaceX Starlink programjában éppen ezért, csökkentették a mikroműholdak pályájának magasságát.

 

Hosszú záridővel lefényképezett Spacex Starlink műholdak Fotó forrás: MTI / Komka Péter

Hosszú záridővel lefényképezett Spacex Starlink műholdak Fotó forrás: MTI / Komka Péter

 

Az elmúlt napokban a koronavírus-járvány miatt átalakult világunkban, egyre többeknek van ideje feltekinteni az éjszakai égboltra. A légiközlekedés visszaszorulása miatt, most láthatjuk a csillagokat és Elon Musk mind a háromszázat műholdját, amint libasorba átmasíroznak az égen dél-nyugatról észak-kelet felé az esti órákban.

További programok »

FEL