Nap körüli pályára állt egy Tesla

2018. február 8. 07:57 | Zsíros András

Az emberiség eddigi legnagyobb teljesítményű rakétáját lőtte fel magyar idő szerint kedden éjszaka Elon Musk űrkutatási magáncége, a SpaceX. A Falcon Heavy elnevezésű, voltaképpen három, korábban már használt rakétából összeszerelt hordozórakéta összesen 27 hajtóművel rendelkezik, és több mint 60 tonna hasznos terhet képes az űrbe juttatni.

A teszthez használt rakomány ezúttal Elon Musk saját sportautója, és a vezetőülésbe ültetett bábu volt, amelyet Nap körüli pályára állítottak. Az autó a keringése során eléri majd a Mars pályáját is.

Ez mutatja azt is, hogy a hordozórakéta alkalmas eszköz lehet a milliárdos következő álmának megvalósításához, a vörös bolygó benépesítéséhez. Erre utal szimbolikus értelemben az is, hogy a kilövés ugyanarról a rakétaállásról történt, ahonnan 1969-ben az Apollo 11 legénysége indult a Holdra.

A Falcon Heavy két szélső rakétája a teszt végén sikeresen visszatért a Földre, a középső azonban, amely az óceánon, egy drónhajón landolt volna, nem tudott eléggé lelassítani, és becsapódáskor megsemmisült.

A szakemberek ettől függetlenül történelmi jelentőségűnek nevezik a kísérletet, amelynek nemcsak mérnöki teljesítménye kiemelkedő, de a világ legdrágább autóreklámja is egyben.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Életmód

Vasárnap jön az óraátállítás, ami az utolsó előtti lehet

Október 25-én, szombaton hajnali 3-ról 2 órára kell visszaállítani az órát, így hazánkban megkezdőik a téli időszámítás. Az Európai Unióban új törekvés, hogy megszűnjön az óraátállítás, de a tagállamoknak még dönteni kell arról, hogy ki melyik időszámítást vezetné be véglegesen.
2020. október 20. 17:26
FEL