Régi, már nem használt könyvek találtak új gazdákra

2022. október 8. 17:48 | Papp Ádám Sándor

Második alkalommal hívták életre a Csabai Könyvbörzét szombaton a Békés Megyei Könyvtár területén. A programot az Országos Könyvtári Napok részeként rendezték meg.

Civil kezdeményezésre első alkalommal májusban rendezték meg a könyvbörzét, amelyet egyből megszeretett a lakosság, így bátorították a szervezőket a program folytatására. Garay Éva elmondta, hogy tavaly 25 asztalnál lehetetett könyvet vásárolni, ez most szombatra majdnem megduplázódott, ezúttal 40 árus kínálta portékáját.

– Tudtuk, hogy sok mindenki tovább szeretné tovább adni a már kiolvasott könyvét, de az első ilyen eseményünknél az volt a kérdés, hogy vajon a mai világban van-e még erre kereslet. Nagy örömünkre azt láttuk már májusban is, hogy igen, van rá kereslet és nem csupán a használt könyvek vásárlására, hanem arra is, hogy a könyvtárba beiratkozva könyveket kölcsönözzenek – fogalmazott a szervező. 

 

 

Rakonczás Szilvia könyvtárigazgató örömét fejezte ki, hogy nagy a lakossági igény a használt könyvek vásárára és még a mai napig sokan töltik szabadidejüket olvasással. 

– Nagyon jó érzés az, hogy az emberek ragaszkodnak a könyvekhez. Lehet, hogy sokmindent olvasunk telefonon, de az e-book nem vette át a a papír alapú könyvek helyét. Kell az olvasnivaló. Lehet, hogy nem olyan mértékben, mint korábban, de van az a réteg, aki a könyvtárból is 8-10-12 könyvet, vagy még többet vinne el, ha lenne lehetősége rá. A könyvre a jövőben is szükség lesz, ebben őszintén hiszek – mondta a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. 

A szervezők a könyvbörzén jótékonysági célra is árusítottak könyveket, a befolyt, több mint 80 ezer forintot Józsa Petránanak, egy 10 éves szegedi lánynak gyűjtötték, aki egy nagyon ritka, MCTO nevű betegségben szenved. A kórhoz társul, hogy felszívódnak a csontok a láb- és a kézfejből.

 

 

További programok »

FEL