OkosTelefon fülkét avatott fel a 20 éves ZERGE egyesület

2022. szeptember 12. 16:15 | Papp Ádám Sándor

Megalakításának és fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte hétfőn a ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület. A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvart működtető egyesület a kerek évforduló alkalmából egy "OkosTelefon(fülke a múltból)" és a "Munkácsy Mihály díj(asok)" című attrakciók átadásával ünnepelt.

Napra pontosan húsz éve, 2002. szeptember 12-én jegyezték be a ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesületet – kezdte ünnepi beszédét Sós Imre elnök. Kitért arra is, hogy a szervezet két évtizedes fennállása alatt több egyedülálló sport, turisztikai és kulturális kezdeményezés élére állt a megyeszékhelyen.

– A tevékenységünk A-tól Z-ig kategorizálható. Hivatalosan úgy van megfogalmazva, hogy a sport, az egészséges életmód, az életterünk környezetvédelmére, idegenforgalmi lehetőségeire felhívni a figyelmet. Ez teljesen eltérhet és ezeket kiegészítjük, vagy más irányba tereljük. Továbbá, ha van valami ötlet, akkor azon rajta vagyunk és igyekszünk megcsinálni – emelte ki az elnök.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A két évtizedes jubileum kapcsán egy "OkosTelefon(fülke a múltból)" elnevezésű attrakciót is felavattak a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron. A készülék segítségével egy 100 forintos pénzérme bedobása után tíz megyei településről: Bélmegyerről, Biharugráról, Füzesgyarmatról, Gesztről, Kardoskútról, Kisdombegyházról, Mezőberényről, Nagyszénásról, Okányról és Vésztőről hallgathatunk meg érdekességeket. Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy Békés megyében 2000-ben 788 telefonfülke működött, amely 2022-re már 176-ra csökkent.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Nem csupán ez volt az egyetlen érdekesség, amely a jövőben színesíti a főpályaudvarra érkezők látogatását, ugyanis felavatták a "Munkácsy Mihály-díj(asok)" című installációt is Verebes György, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész társaságában. Sós Imre ismertette, hogy elsőként 1955-ben adták át a Magyarországon legmagasabb képzőművészeti szakmai díjnak számító elismerést. A főpályaudvaron megtekinthető a több, mint 800 díjazott neve és az, hogy mivel érdemelte ki a Munkácsy Mihály díjat.

További programok »

FEL