Bemutatta új lemezét a folk énekesnő Békéscsabán

2022. október 6. 16:09 | Csiffáry Zsuzsanna

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg hazánkban az Országos Könyvtári Napokat, a Békés Megyei Könyvtárban is számos programmal várják az érdeklődőket ezen a héten. Kedden Kovács Nóri folk énekes kalauzolta el a megjelenteket az autentikus népzene világába a Szabadon című lemez bemutatóján.

Kovács Nórit a népzene és a világzene egyik legismertebb és legelismertebb előadójaként tartják számon. 

– Nagy felelősségérzetet ad, hogy amit kiadok a hangszalagaimon és a tudásomon keresztül, az valóban érték legyen. Nagyon megtisztelőek ezek a minősítések az irányomba, de bizony nagy felelősséggel is járnak együtt – fogalmazott az énekes.

Az előadó a Szabadon című lemez bemutatójával készült a Békés Megyei Könyvtárba érkezők számára. Kovács Nóri nemcsak mint előadó, hanem mint kutató is fontos szerepet tölt be az autentikus népművészet világában. Saját dalai mellett Erdélyben és Kárpátalján végzett népdalgyűjtést, amelyeket saját stílusában ad tovább közönségének.  A lemez végleges tartalmának összeállítását egy közvéleménykutatás előzte meg.

– Az emberek körében kérdezősködtem arról, hogy mi az az egy népdal, amely rögtön az eszükbe jut. Természetesen legelőször a Tavaszi szél vizet áraszt című dal jutott sokaknak eszébe. De aztán folyamatosan bővült a kör – tette hozzá az előadó. 

Az így felsoroltakból alakult ki egy 12 népdalból álló lista, amely helyet kapott a Szabadon című lemezen.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Békés vármegye egyik legnagyobb mesélőjéről meséltek a Kupakban

Egyszer Schéner Mihály… címmel, a békéscsabai Meseház kihelyezett részlegében, a Kupak Sörözőben rendezték meg a World Storytelling Day-t, azaz a történetmesélés világnapját. Ezúttal nem a Mester történetei elevenedtek meg, hanem barátai, ismerősei, de leginkább a hódolói meséltek a medgyesegyházi születésű polihisztorról.
14:58
FEL