Békéscsabán járt a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

2023. május 24. 13:15 | Csiffáry Zsuzsanna

Az ország számos pontján rendezik meg a Con Spirito Egyházzenei Fesztivált május 20. és 28. között. Idén a népzene és az egyházzene kapcsolatára fókuszál az esemény, amelynek keddi állomása a Csabagyöngye Kulturális Központ volt.

A con spirito kifejezés azt jelenti: lélekkel, amely egyrészt azt a szerzői utasítást jelöli egy zenei műben, amely lelkesedéssel adandó elő, másrészt utal a Szentlélek kiáradására, amelyet pünkösdkor ünnepel a keresztény világ. Az est folyamán elhangzott Martín Palmeri Misatangója a Nemzeti Énekkar és az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában.

Somos János Csaba karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Nemzeti Énekkar vezető karnagya, Liszt Ferenc-díjas zeneművész kiemelte, hogy az előadás hangzásvilágával a hétköznapok hangulatának felemelése volt a céljuk. 

Busa Gabriella operaénekesnő elmondta, hogy sok szál fűzi a térséghez, hiszen Gyomaendrődön született. Zenei érettségit a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában szerzett, magánének szakon. 

– Édesapám is operaénekes volt egyértelmű volt számomra a pályaválasztás. Már általános iskolában is előadtunk gyerekoperákat, ahol felfigyeltek a hangomra, és az előadókészségemre, utána sokáig fuvoláztam. Békéscsabára is fuvola és magánének szakra jelentkeztem, majd leadtam és maradt az ének – fogalmazott az operaénekesnő. 

Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám Fohász című közös projektje Szokolay Dongó Balázs legújabb kompozícióit veszi alapul, melyben magyar népénekek, középkori egyházi melódiák és saját dallamok is felcsendülnek május 24-én a pécsi bazilikában, május 25-én pedig a szegedi dómban. 

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
2023. május 30. 16:47
FEL