Raul Toomas: Lehetne észt testvérvárosa Békéscsabának

2024. április 19. 14:18 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békéscsabára látogatott Raul Toomas, Észtország magyarországi nagykövete csütörtökön, aki a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának Észt napján tartott előadást országáról. Ezt követően diplomáciai látogatást tett a békéscsabai Városházán, ahol Szarvas Péter polgármesterrel több témában egyeztetett.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Észtország hazai nagykövete tartott csütörtök délelőtt előadást a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán, ahol többek között az e-közigazgatásról is beszélt. A diplomata az intézmény Észt napját követően Békéscsaba polgármesterével, Szarvas Péterrel találkozott.

Az észt diplomata és a városvezető személyes találkozója után sajtótájékoztatón számoltak be az egyeztetés részleteiről. Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy olyan eseményekről beszéltek, amelyek jelenleg aktuálisak Észtországban, Békéscsabán és a világban, így szóba került többek között az ukrán háború is. 

– Észtországtól nagyon sokat lehet tanulni. Egy külpolitikailag fenyegetett időszakban, fenyegetett országként kell helytállnia a nemzetközi gazdaságban, politikában egy nálunk kisebb országnak, de jól látjuk azt, hogy mind a NATO-ban, mind az Európai Unióban Észtország teljesíti a kötelezettségeit, és most az ukrán-orosz háborúban is nagymértékben támogatja az ukrajnai menekülteket – hangsúlyozta Szarvas Péter.

A tájékoztatón a polgármester hozzátette, hogy Békéscsaba is többféleképpen támogatta az ukrán menekülteket. A találkozón gazdasággal, kultúrával és oktatással kapcsolatos témák is szóba kerültek. Szarvas Péter kiemelte, hogy az észt nép rendkívül fogékony az innovációra és ezt a képességet érdemes lenne itthon is megtanulni. A felvetéshez kapcsolódva Raul Toomas észt nagykövet elmondta, hogy ez egy jó alap lenne a kapcsolatok mélyítésére, és akár észt testvértelepülése is lehetne Békéscsabának.   

– Érzem, hogy vártak minket, hogy örömmel látnak itt bennünket és a beszélgetés a polgármesterrel, illetve a város vezetésével egyértelműen bizonyította számomra, hogy nagyon jó alap van az együttműködésre – emelte ki Raul Toomas, Észtország magyarországi nagykövete.

A diplomata hozzátette: kulturális és oktatás tekintetében már most is jó kapcsolatokat ápol Békéscsaba és országa, hiszen jelenleg is négy észt diák tanul a Békéscsabai Szakképzési Centrumban. Emellett kiemelte a Békéscsabai Finn-Magyar Baráti Kör tagjainak munkáját, akik mint mondta, nagyon sokat tettek Észtország megismertetéséért Békéscsabán.

 

Galéria

További programok »

FEL