Rámpa, lift és egy kis odafigyelés

2016. július 9. 07:35 | Zsíros András

A dél-alföldi régió mozgáskorlátozottai tartottak találkozót Gyulán, ahol a hétköznapok esélyegyenlőségéről szóló előadások mellett közös ebéd és ingyenes egészségügyi szűrés is várta az érdeklődőket.

Lift, rámpa, de még egy igénybe vehető kerekesszék is segíti Gyulán az Almásy-kastély mozgássérült látogatóit. Ezzel ugyanis sokkal könnyebben tudnak manőverezni a kastély egyébként rendkívül szűk tereiben. A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot egyébként valamennyi fogyatékkal élő díjmentesen látogathatja.

A turistalátványosságok mellett a hétköznapi ügyintézés során is igyekszik a város megkönnyíteni a mozgásukban akadályozottak életét. Többek között erről is szó volt azon a rendezvényen, amit a mozgáskorlátozottak gyulai székhelyű regionális egyesülete szervezett. Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, fejlesztéseiknél, beruházásaiknál mindig különös gonddal figyelnek az akadálymentesítésre. Ennek érdekében a Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Regionális Egyesületének szakembereit is bevonják a tervezésbe.

Szükség is van erre, hiszen csak Gyulán ezernél is több tagja van az egyesületnek, de több mint húsz kisebb csoport is tartozik hozzájuk. „Együtt vagyunk jóban-rosszban, segítünk egymásnak” – mondta Durkó Irén, a sarkadi csoport vezetője, amelynek 240 tagja van.

A mozgáskorlátozottak mindennapjait a kormányzat többféle támogatási formával igyekszik segíteni. Az egyik ilyen a lakás akadálymentesítési állami támogatás. Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke elmondta, egy hosszadalmas egyeztetési folyamat eredményeként a lakás akadálymentesítési állami támogatás idén januárjától a duplájára emelkedett. Hozzátette, korábban csak egyszer volt igényelhető a támogatás, most viszont 10 év eltelte után, ha igazolt az állapotromlás, újra igényelhető lesz az állami segítség. Ezzel kapcsolatban az országos szövetség a napokban folytat tárgyalásokat a tárcaközi bizottsággal. Ha az új konstrukciót elfogadják, az elnök szerint olyan támogatási forma jöhet létre, amelyre mindannyian büszkék lehetnek.

FEL