Gyulára kerülnek a kétegyházi Andrássy-Almásy-kastély litográfiái

2018. április 21. 18:19 | behir.hu

Értékes festmények kerültek a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kiállítóterébe – írja közleményében a látogatóközpont. Gróf Almásy Dénes legidősebb unokája kezdeményezésére 2017 decemberében olyan festményekkel és litográfiákkal gazdagodott a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély, amelyek egykor a kétegyházi Andrássy-Almásy-kastély falait díszítették.

Pongrácz István kereste meg és kérte a Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságot, hogy engedélyezze az (időközben a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum leltárába került) Almásy-ereklyék áthelyezését a gyulai Almásy-kastélyba. A korszak egyik utolsó szemtanújaként fontosnak tartja, hogy az utókor hiteles forrásból ismerhesse meg családja történetét.

A Munkácsy Mihály Múzeum konstruktív közreműködésével – az Almásy leszármazottak elképzelésével egyezően – a napokban kerültek a gyulai Almásy-kastély kiállítóterébe a képek.

A kastély emeleti folyosóján elhelyezett alkotásokat április 25-én 17 órai kezdettel mutatják be a nyilvánosságnak a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont emeletén.

A megjelenteket dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszönti, a tárlatot dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára nyitja meg. Szakmai tárlatvezetést Cseresznyés János, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum történésze tart.

További programok »

FEL