Az Eltemetett Vár

2017. december 7. 10:15 | Papp Ádám Sándor

Az Eltemetett Vár címmel nyílt kiállítás kedden, az Almásy-kastély látogatóközpontban. Az időszaki tárlat a gyulai vár palánkerődítéseinek 2015-2016-ban folytatott kutatómunkáját mutatja be a látogatóknak. A kiállítás egészen 2018. augusztus 20-áig tekinthető meg.

A kiállításon a modern technikai eszközök segítségével, a mai környezetbe helyezve mutatják be a több száz évvel ezelőtti várost és várat. A leletek leginkább az 1566-os ostromhoz és a végvári léthez köthetőek. A tárlaton megtekinthető a korhű fizetőeszközök és a mindennapi kellékek is.

Gyula polgármestere elmondta, hogy a várat és a fürdőt is többen látogatták meg, mint tavaly, a városban pedig félmillió vendégéjszakát regisztráltak 2017-ben. Dr. Görgényi Ernő hozzátette: a város történelme és kultúrája iránt is sok az érdeklődő, ezért a kiállítóhelyeken arra törekszenek, hogy korhű és történelmileg alátámasztott eseményeket mutassanak be.

-Amit megépítünk, annak történetileg hitelesnek kell lennie. Az Almásy-kastély állandó kiállítását pont ebben a szellemben állították össze, hiszen minden erejével azt kommunikálja, hogy itt nem egy költött legendáról, hanem a történelmi valóság lehető leghitelesebb, dokumentumokkal alátámasztott prezentációjáról van szó - fogalmazott Gyula polgármestere.

A társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár elmondta: a kormány elkötelezett az épített örökség megóvása és védelme mellett. Latorcai Csaba hozzátette: jelenleg két Gyulát érintő kérdés van napirendi ponton a parlamentben.

-A kormány továbbra is kiemelt célnak tekinti a Gyulai vár és a Szigeterőd védelmét és értékeinek méltó bemutatását. Napirenden van a Gyulai vár szükséges helyreállítási munkáinak, a kiállítás megújításának, valamint az egykor folyómederrel körülölelt Szigeterőd hiteles helyreállításának támogatása is - emelte ki a helyettes államtitkár.

Latorcai Csaba hozzátette: 55 milliárd forintos kerettel indította a kormány kastély és várprogramot, amelyben sorra újulnak meg a történelmi helyszínek, továbbá funkciókat is kapnak, így valódi turisztikai attrakcióvá válnak ezek az ingatlanok.

 

 

További programok »

FEL