Rákász Gergely koncertorgonistát bombáztuk kérdéseinkkel

2021. december 3. 15:00 | Erdei-Kovács Zsolt

Mindössze 15 évesen, az ország legifjabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. Az azóta eltelt közel három évtizedben összesen több mint 1500 fellépése volt. Hogy bírja a tempót? Milyen szerepet játszik az életében a család? Mit jelent számára az advent és a karácsony? Mennyire amerikai vagy éppen magyar az a mentalitás, ami szerint az életét éli? Rákász Gergelyt ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombáztuk, s ő derekasan állta a sarat.

– Úgy néz ki, mint Richard Gere – mondta róla egy elfogódott női hang december 2-án este a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott koncertet megelőzően. Lehet benne valami, de mindenképpen kár lenne holmi Golden Globe-díjas hollywoodi sztárral foglalkozni, amikor arra is lehetőség adódik, hogy egy olyan templomos lovagot kérdezzünk, aki játszott már például személyesen a dán koronahercegnőnek.

Kolléganőink is megerősítették, hogy valóban helyes úriemberről van szó, de ezt úgyis mindenki látja.

Galéria

 

Annyi bizonyos, és a beszélgetés alapján is kiderült, hogy egyáltalán nincs elszállva magától. Nem került a saját hatása alá, közvetlen, nyitott és őszinte ember, aki készséggel válaszolt ahelyett, hogy a szokásos, koncert előtti rituáléját végezte volna. Legelőször is matekozzunk egy kicsit: ha azt vesszük alapul, hogy 15 éves korától 2020-ig bezárólag, tehát 28 éven át több mint 1500 koncertet adott, akkor az éves szinten több mint 50, egészen pontosan 53 és fél koncertet jelent.

Igazán feszített, erős tempó.

További programok »

Kultúra

FEL