Pusztított a jég Békés megyében

2017. június 29. 11:07 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A felmérések szerint mintegy 2500-3000 hektáron tarolta le a szántóföldi növénykultúrákat és gyümölcsösöket múlt heti ítéletidő Békés megyében. A jégeső a legnagyobb károkat az orosházi járásban okozta, ahol 25 kilométer hosszú és 2 kilométer széles sávban fákat tépett ki a szél.  Van, ahol a vihar az aratás előtt álló búzában és repcében 40 százalékos terméskiesést eredményezett.

Békés megyében a legnagyobb károkat az orosházi térségben okozta a pénteki vihar. Az őszi káposztarepcében 30-40 százalékra becsülik a kár mértékékét. A mintegy 2500 hektáron gazdálkodó Orosfarm Zrt-nek a pénteki vihar jelentős terméskiesést okozott.

–Területünkből 600 hektárt érintett és úgy számoltuk az első becslések alapján körülbelül 30 millió forintos kár érte a cégünket, illetve azokat a termelőket, akik nálunk integrálják a területüket. Vannak biztosításaink – eltérő mértékű biztosításaink – amelyek ennek a kárnak a jelentős részét fedezni fogják - tájékoztatott Dominkó Sándor, az Orosfarm Zrt. igazgatótanácsának elnöke.

A hírről készült videós összefoglalót itt tekinthetik meg:

 

Komolyan károsodtak az érésben lévő búzatáblák is, ott 15-20 százalékra becsülik a kár mértékét. A borsó- és meggy nagyságú jég Orosháza belterületén épületeket rongált meg. Az orkán erejű szél fákat csavart ki és villanyvezetéket szakított szét. Emellett mérsékelten a Mezőkovácsházi Járásban, valamint jelentősebben a Békéscsabai Járásban is éreztette hatását a vihar.

–Ez a kár abban nyilvánult meg például a Békéscsabai Járásban, hogy egy sávban – Kamut-Gyergyópuszta-Kondoros sávjában hagyma tekintetében a jég, mintegy 150 hektárt tarolt le szó-szoros értelemben. Paradicsomot érintően 50 hektáron okozott 100 százalékos kárt - mondta el Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette a pénteki jégverés is indokolja a szervezet azon törekvését, hogy 2018. májusára üzembe helyezzék az Országos Jégkármérséklő Rendszert.

FEL