NAK: az ötödik szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

2022. április 20. 16:43 | behir.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április 15-én beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), amely így megkezdte ötödik védekezési szezonját - jelentette be szerdai közleményében a kamara. A riasztási időszak szeptember 30-ig tart.

Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer évente sok milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. A NAK által kiépített rendszer működtetéséhez az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít. Az előzetes számítások szerint a rendszerre fordított minden egyes forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, ez évente 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent - hangsúlyozta közleményében a kamara. Tavaly a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött a rendszer 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. A 2021-es szezon 169 védekezési napjából országosan 92 napon kellett bekapcsolni a generátorokat.

A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag támogatja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A kamara az idei védekezési szezonban is 2-3 hetente készít elemzéseket a zivataros napokról, továbbá heti statisztikát állít össze, amelyek online felületen is elérhetők lesznek. A NAK ezekkel is próbálja segíteni a gazdákat, hogy a szélsőséges időjárási helyzetek mezőgazdaságra gyakorolt hatásaira jobban fel tudjanak készülni - ismertette közleményében a kamara.

 

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Agrár szakemberek vehették át diplomáikat Szarvason

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campus Szarvasi Képzési Hely február 16-án ünnepelte a Vetőmag-gazdálkodási szakmérnök továbbképzés, a Mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnök mesterképzés, valamint a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapképzés eredményeit a Tessedik épület dísztermében – tájékoztatta a behir.hu-t dr. Sipos Virág Katalin campus főigazgató-helyettes.
06:27
FEL