Nagy István: tovább fejlődik a hazai agrárium

2019. február 20. 16:11 | Szendi Rita

2019 az építés éve lesz a hazai mezőgazdaságban – jelentette be Nagy István agrárminiszter a keddi, Mezőhegyesen megtartott agrárfórumon. Az évindító programon az elmúlt évben elért eredmények mellett a jövőbeni célok is a középpontba kerültek.

 

 

Békés megyében az agráriumnak meghatározó szerepe van, nincs olyan, aki ne lenne közvetlenül vagy közvetetten érdekelt a mezőgazdaság sikerében – kezdte tájékoztatóját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke. Dr. Kulcsár László elmondta: a megye értékes, több mint ötszázezer hektáros termőterülettel rendelkezik.

– Ennek a területnek a kilencvenhét százaléka művelt. A földek átlagosan 25 aranykoronások, ez óriási potenciál, hiszen Békés megye történelmileg az agrárgazdaságra predesztinált. A jó természeti adottságainknál, szorgalmas gazdáinknál és kiváló agrárszakembereinknél fogva ez a nagyszerű lehetőség adatott nekünk – mondta el a NAK Békés Megyei Igazgatóságának elnöke, hozzátéve: 2010 óta folyamatos a párbeszéd a magyar kormánnyal, amely mindenképpen jó hatással volt a magyar mezőgazdaságra.

Nagy István agrárminiszter már az agráriumot érintő aktualitásokról és a tárca jövőbeni terveiről beszélt.

– A fejlődés megkerülhetetlen. Nem véletlenül hirdettük meg 2019-et az építés esztendejének a magyar agráriumban, hiszen az elmúlt időszakban hatszázhúsz milliárd forint megítélt beruházási támogatás jelenti az építkezés kereteit. Ezenkívül a közelmúltban nyitottunk új forrást a beruházások fejlesztésére, amelyre ötven milliárd forintot fordítunk – fejtette ki az agrárminiszter.

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a digitalizációra és a generációváltásra is – tette hozzá Nagy István, aki egyúttal bejelentette, hogy hamarosan elindul a Nemzeti Öntözési Központ, amely Békés megyét is kiemelten érinti majd.

Gazdaság

ITM: újabb három hónapig egyszerűbb távmunkában dolgozni

Az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében 2021. május 23-ig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2021. február 26. 10:51
FEL