Haluska, csöröge, tarkedli - Pünkösdi forgatag a Szlovák Tájházban

2023. május 29. 13:35 | Csiffáry Zsuzsanna

Püskösdi forgatagot szervezett a Csabai Szlovák Önkormányzat a Szlovák Tájház épületében és udvarán. Számos stand várta a kilátogatókat olyan ínyencségekkel, mint a csöröge, a tyúkhúsleves, a haluska, a tarkedli vagy a lángos. A szlovák önkormányzat elnöke kiemelte, hogy a szlovák szervezetek bemutatkozásán kívül az esemény célja az volt, hogy a békéscsabaiaknak is kulturált szórakozási lehetőséget nyújtsanak.

A Csabai Szlovák Önkormányzat pünkösdi forgatagot szervezett a Szlovák Tájház udvarán.

– Nemcsak a békéscsabai, hanem a környező települések csapatait is meghívtuk, mint például Medgyesegyháza, Elek, Telekgerendás, és megkértük őket arra, hogy prezentálják a helyi gasztronómiát, kultúrát, valamint mutatkozzanak be  – fogalmazott Kiszely András, a szlovák önkormányzat elnöke.

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/ Behir.hu

 

Békéscsaba történetében és fejlődésében meghatározó szerepe volt a nemzetiségeknek, hiszen saját kultúrájukkal formálták a város arculatát. A települést újraalapító szlovákság gasztronómiai hagyományai ma már országosan ismert brandet képeznek. 

Fotó:Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Kissné Obsuszt Mária, a Szlovák Senior Klub vezetője munka közben elmesélte, hogy miért is jelentős a csapatmunka a szervezet életében a közösségre és az egyénre nézve egyaránt.

– Szeretünk együtt lenni, élvezzük egymás társaságát. A haluskát rendszeresen elkészítjük, mind a tészta összeállítását, mind pedig a megfőzését illetően, nemcsak otthon, hanem így, csapatban is. Hogy miért is csináljuk, nem nagy titok. Otthonról hozzuk ezt az indíttatást, így mindennap főzünk, de számunkra ez nem kényszer, sokkal inkább szenvedély. Hétköznap előfordulhat az is, hogy sült szalonnát eszünk, de a hétvégi asztal főszereplője a húsleves, kacsa vagy csirke valamilyen körettel – fogalmazott.

Bartolák Jánosné, a senior klub egyik tagja is nyilatkozott a Behirnek, és elmondta, hogy a haluska különleges ízélményt nyújthat a fogyasztóknak. Örömmel készíti minden alkalommal, valamint hozzátette, a különleges tésztakészítést édesanyjától tanulta. 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/ Behir.hu

További programok »

FEL